Nieuwe aanhouding in zaak politiemol

Een 37-jarige Veldhovenaar zou informatie van Mark M. gekocht hebben.

Foto Facebook / bewerking NRC

Een 37-jarige man uit Veldhoven is woensdagmorgen aangehouden door de politie. Hij wordt ervan verdacht vertrouwelijke politie-informatie gekocht te hebben van Mark M., de 28-jarige agent die jarenlang als mol voor de onderwereld bij de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie zou hebben gezeten. Dat meldt het Openbaar Ministerie Oost-Brabant, dat de zaak onderzoekt.

De aanhouding van een andere verdachte is woensdagochtend mislukt, meldt onze redacteur Marcel Haenen.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Poging tot aanhouding van nog criminele handlanger politiemol in Geldrop net mislukt. Man bleek gevlogen na opblazen deur woning #mollengate

De advocaat van de verdachte in Geldrop laat desgevraagd weten dat zijn cliënt wegens zakelijke verplichtingen in het buitenland woensdagochtend niet aanwezig was.

Ook zijn de twee woningen doorzocht van de verdachten in Veldhoven en Geldrop, waarbij administratie, mobiele telefoons en gegevensdragers mee zijn genomen. Het OM zegt nog niet te weten welke informatie de 37-jarige verdachte uit Veldhoven van Mark M. zou hebben overgenomen. Eerder werd al een 45-jarige medeverdachte van Mark M. uit Eindhoven opgepakt.

Geblunder

De zaak rondom Mark M. kwam half oktober aan het licht na onthullingen van NRC. Dat hij jarenlang informatie door zou hebben kunnen spelen aan onder andere motor- en drugsbendes was het gevolg van een fout verlopen screening van de agent. De AIVD gaf een negatief advies over de man. Leidinggevenden van politie vergaten vervolgens autorisatiecodes in te trekken voor toegang tot informatie uit strafrechtelijke onderzoeken.

Sinds 2009 zijn er zestig agenten zonder de benodigde screening van de AIVD bij de Landelijke Politie aan de slag gegaan. Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie noemde Mark M. de “rotste appel sinds tijden”. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie had het in de Tweede Kamer over “een zeer ernstige zaak”.

    • Joram Bolle