Merkel bindt in: Syriërs terug naar eerste Schengenland

Duitsland kan niet meer alle vluchtelingen opnemen die binnenkomen. De Dublin-regels gaan weer gelden.

Duitsland wil Syrische asielzoekers weer conform het ‘Dublin’-akkoord terugsturen naar het land waar ze het Schengengebied zijn binnengekomen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdagmiddag bekendgemaakt.

De facto betekent dit dat bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft toegegeven aan de druk van haar partijtop om een signaal af te geven dat Duitsland niet alle vluchtelingen uit Syrië kan opnemen. Of dat in de praktijk leidt tot een terugloop van het aantal asielzoekers is twijfelachtig. Omdat de meeste asielzoekers nergens zijn geregistreerd voordat ze in Duitsland aankomen, kunnen ze ook moeilijk worden teruggestuurd.

Merkel liet begin september weten dat Syrische asielzoekers die in Hongarije in benarde omstandigheden verkeerden, welkom waren in Duitsland. Protesten wuifde ze weg met haar mantra Wir schaffen das. Sindsdien zijn 400.000 asielzoekers Duitsland binnengekomen. Het opvangsysteem is overbelast. Inmiddels wordt er vanuit gegaan dat een miljoen asielzoekers naar Duitsland zullen komen. Vele Duitsers zijn bang dat het land zoveel vreemdelingen niet kan bergen. In de laatste peilingen daalt CDU/CSU naar 34 procent, de laagste score sinds de verkiezingen in 2013. Minister Thomas de Maizière (Binnenlandse Zaken, CDU) gesteund door minister Wolfgang Schäuble (Financiën, CDU) hebben Merkel afgelopen weekeinde overtuigd dat Duitsland het níet redt.