Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Label op producten uit Israëlische nederzettingen

Het is geen boycot, maar er komen wel hogere invoerrechten op producten uit bezet gebied.

Wijnvaten bij Shiloh Wineries op de Westelijke Jordaanoever
Wijnvaten bij Shiloh Wineries op de Westelijke Jordaanoever Foto Baz Ratner / Reuters

Het moet in EU-landen voortaan duidelijk vermeld staan op de verpakking als een product gemaakt is in een Israëlische nederzetting. Dat heeft de EU woensdag besloten, schrijft persbureau Reuters. Aan de nieuwe EU-richtlijn is drie jaar lang gewerkt.

De EU beschouwt Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Golanhoogvlakte aan de grens met Syrië - allemaal in 1967 veroverd tijdens de Zesdaagse Oorlog - niet als Israël. En daarom mag er volgens de EU geen ‘Made in Israel’ meer op producten gemaakt in die gebieden staan.

Groot Brittannië, België en Denemarken hadden andere labels voor producten uit bezet gebied al eerder verplicht gesteld. Nu moeten alle 28 EU-landen hun voorbeeld volgen.

‘Dubbele standaard’

Israël is niet te spreken over de beslissing van de EU. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover Reuters:

“Tot onze spijt heeft de EU om politieke redenen gekozen voor een uitzonderlijke en discriminerende stap, geïnspireerd door de boycotbeweging. Het is verbazingwekkend en zelfs ergerlijk dat de EU ervoor gekozen heeft een dubbele standaard na te leven als het op Israël aankomt, terwijl er wereldwijd meer dan tweehonderd territoriale geschillen zijn.”

De Israëlische premier Netanyahu zei tijdens zijn bezoek aan Washington dat Europa zich moet schamen, schrijft persbureau AP.

In Israël wordt dubbel op de beslissing gereageerd, zegt onze correspondent Derk Walters:

“Aan de ene kant wordt er - door voornamelijk kolonisten - geschreeuwd dat dit antisemitisme is. Maar er wordt ook gezegd dat dit Israël niet zal raken en dat juist de Palestijnen die in Israëlische nederzettingen werken hier het slachtoffer van worden.”

Invoerrechten

Veel Israëliërs beschouwen deze stap van de EU als boycot, zegt Walters, terwijl producten uit nederzettingen gewoon nog naar de EU geëxporteerd mogen worden, mits voorzien van het juiste label. De beslissing betekent echter ook dat aan producten uit nederzettingen voortaan hogere invoerrechten verbonden zijn. Israël heeft een verdrag met de EU over de hoogte van invoerrechten, maar de producten worden nu niet meer als uit Israël afkomstig gezien.