Jonk gaat ontslag bij Ajax aanvechten

Ajax liet gisteren weten dat het hoofd opleidingen van de club moest vertrekken.

Wim Jonk gaat zijn vertrek als hoofd jeugdopleidingen bij Ajax aanvechten. Foto: Olaf Kraak / ANP

Wim Jonk gaat zijn ontslag als hoofd opleidingen bij Ajax aanvechten. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf vanochtend. Gisteren maakte de club bekend dat Jonk moest vertrekken vanwege een “onoverbrugbaar meningsverschil” over “de invulling en de werkwijze van het technisch hart”.

In een interview met De Telegraaf zegt Jonk desnoods naar de rechter te willen stappen:

“Als Ajax van mening is dat ik ben ontslagen, dan verzet ik me daartegen”

Jonk liet weten maandag te hebben gepraat met algemeen directeur Dolf Collee en voorzitter van het technisch hart Edwin van der Sar.

“Ik kreeg een brief met hun zienswijze en een persbericht onder mijn neus geschoven. Met die verklaring ging ik niet akkoord, omdat de indruk werd gewekt dat het een gezamenlijk standpunt was. Ik weet niet waar ik aan toe ben. Ik heb ze die vraag gesteld en hoop daar snel antwoord op te krijgen.”

Het plan-Cruijff

Er was al lange tijd sprake van een conflict tussen Jonk en de andere leden van het technische hart: directeuren Marc Overmars en Edwin van der Sar, trainer Frank de Boer en assistent-trainer Dennis Bergkamp. Jonk schoof de laatste weken niet meer aan bij het wekelijkse overleg.

Het plan-Cruijff houdt in dat oud-Ajaxspelers de club moeten leiden, naar voorbeeld van FC Bayern München en FC Barcelona. Ook moet de club nadrukkelijker gebruik maken van de jeugdopleiding. Bij Ajax blijkt het een moeizaam organisatiemodel te zijn in de praktijk, zo zegt ook Jonk:

“Het plan-Cruijff is door iedereen omarmd. Daar was een revolutie voor nodig. Nu trekken ze hun handen er vanaf, maar ik blijf strijden voor deze visie.”

    • Etienne Verschuren