Biopic David Foster Wallace 'zeer onderhoudend'

In 2008 hoort journalist David Lipsky (Jesse Eisenberg) dat cultschrijver David Foster Wallace zelfmoord heeft gepleegd. De ontstelde Lipsky zoekt meteen de tapes van het (uiteindelijk nooit gepubliceerde) lange interview dat hij in 1996 met Wallace had en begint te luisteren, waarna flashbacks tonen wat er twaalf jaar eerder tussen de twee Davids plaatsvond. Een paar maanden na de suïcide van Wallace publiceert Lipsky de gesprekken alsnog in een boek – het stond aan de basis van deze film.

In 1996 is Lipsky een beginnend journalist die zijn baas bij het blad Rolling Stone weet te overtuigen een reportage te maken over de wat zonderlinge Wallace (een verrassende rol van Jason Segel), die met zijn onafscheidelijke bandana op het hoofd bezig was met de promotietoer van zijn ruim duizend pagina’s tellende magnum opus Infinite Jest. De ambitieuze Lipsky, die net zelf een weinig succesvol boek heeft gepubliceerd, reist naar besneeuwd Illinois om de solitaire Wallace vijf dagen te volgen tijdens diens lezingen in kleine boekhandeltjes, bij radio-interviews en signeersessies. Ze tasten elkaar af, kibbelen wat, eten junkfood en in een leuke scène gaan ze naar de actiefilm Broken Arrow, met John Travolta. Paradoxaal gedrag voor een man die in Infinite Jest juist scherpe kritiek had op Amerika als consumptieparadijs.


De zeer onderhoudende film gaat uiteindelijk niet zozeer over Wallace, maar over Lipsky. Die wordt jaloers als zijn vriendin iets te lang met Wallace, van wie zij een fan is, aan de telefoon hangt en probeert voor de ogen van de schrijver diens vroegere vriendin te versieren. In een sterke scène fingeert de journalist dat hij naar de wc moet, waar hij stiekem de medicijnkastjes inspecteert. En als Wallace naar buiten is, spreekt hij vlak voordat hij naar het vliegveld gaat nog snel even allerlei observaties ( „Hij heeft een poster van Updike”) in zijn opnameapparaatje terwijl hij haastig door diens vertrekken loopt. Zo wordt The End of the Tour een scherpe schets van de bij vlagen parasitaire, vampierachtige verhouding tussen interviewer en geïnterviewde.

    • André Waardenburg