Alles in het leven van Ronaldo draait om Ronaldo

Maandag ging de film Ronaldo in première, met Ronaldo zelf als hoofdrolspeler. Een gecensureerde film over een atleet verslaafd aan erkenning.
Ronaldo krijgt een beeltenis van zijn eigen film in zijn handen gedrukt. Foto Stefan Wermuth/Reuters

Cristiano Ronaldo (30) verschilt buiten het veld eigenlijk niet eens heel veel van Lionel Messi (28). De Portugees leeft eveneens als een groot kind waarbij alles in het teken staat van voetbal. Het grote verschil met zijn Argentijnse rivaal is het onmetelijke zelfvertrouwen. Bijna narcistisch. Als Ronaldo zijn zin niet krijgt, dan gedraagt hij zich als een verwend kind. Hij heeft zelfs op het punt gestaan de verkiezing van De Gouden Bal te boycotten toen die keer na keer naar Messi ging. „Wat moet ik daar als ik die prijs niet krijg? Ik wil nu eenmaal de allerbeste zijn in wat ik doe”, legt de stervoetballer uit in de ‘film’ Ronaldo die deze week in 28 landen in première ging.

De Portugees waant zich een groot acteur als de rode loper voor hem in Londen wordt uitgelegd als dé hoofdpersoon van een film. Een beetje overdreven. In de praktijk heeft de Britse regisseur Anthony Wonke geen speelfilm gemaakt, maar een hagiografie over het leven van de stervoetballer. Twaalf maanden lang worden Ronaldo en zijn directe omgeving gevolgd door de camera’s, maar zijn voormalige partner Irina Shayk, met wie hij destijds een relatie onderhield, komt niet eens ter sprake. Uit het leven gepoetst. Ronaldo is zo niet meer dan een gecensureerde documentaire over een superatleet verslaafd aan erkenning. Als er geen bal rolt sluit hij zich het liefst samen met zijn zoontje af voor de buitenwereld. Zielenroerselen deelt Ronaldo niet met de kijker.

Hij wilde graag een erfopvolger hebben

In het leven van Ronaldo draait alles om Ronaldo. Al snel is hij zijn geboorte-eiland Madeira ontgroeid en ontwikkelt hij zich als toptalent bij Sporting Lissabon. Als tiener vervult Ronaldo de droom van een gezin dat altijd in de marge van de samenleving heeft geleefd. Vader José Dinis Aveiro is getraumatiseerd door de oorlog in Angola en raakte verslingerd aan de drank. Hij overlijdt in 2005 aan een levercirrose. „Jammer dat hij mijn grote successen niet heeft meegemaakt. Ik moest het zonder hem doen, maar daar ben ik toch wel in geslaagd”, legt de voetballer Ronaldo met een zelfbewuste glimlach uit.

De mens Ronaldo komt in de documentaire alleen naar voren als hij zelf de rol van vader vervult. Een bewust ongetrouwde vader. Wie de moeder van zijn zoon Cristiano is, blijft een mysterie. „Ik wilde graag een erfopvolger hebben”, zo legt hij uit. „Op mijn 25ste ben ik vader geworden en mijn zoon heeft aan mij genoeg. Ik vind het mooi dat hij mijn successen meemaakt en trots op mij kan zijn.”

Hij is altijd op zoek naar erkenning en levensgeluk

Hoe surrealistisch het leven van Ronaldo en zijn zoon is, blijkt uit een scene voor zijn futuristische huis in het dorpje Pozuelo de Alarcón. De voetballer loopt naar de garage waar een tiental auto’s geparkeerd staan. Er is één lege plek. „Nou welke ontbreekt er?”, zegt hij uitdagend tegen zijn zoontje. Cristiano: „De Rolls Royce?” Ronaldo: „Nee!” Cristiano: „De Porsche?” Ronaldo: „Nee! Goed kijken!” Cristiano: „Oh, ja. De Lamborghini!” Ronaldo: „Goed zo. Die auto krijgt vandaag nieuwe banden.”

Ronaldo laat zich neerzetten als een betrokken vader, die eigenhandig zijn zoon opvoedt. Hem van school haalt en in bed stopt. Een mooi plaatje, maar de realiteit is anders in het leven van de voetballer dat zich veelal buitenshuis afspeelt. Het veld is het ware podium voor Ronaldo. Daar gaat hij op zoek naar erkenning, en levensgeluk. Blijft dat uit, dan is Ronaldo ontdaan. De pijnlijkste beelden komen van het volledig mislukte WK van 2014 in Brazilië. Een geblesseerde Ronaldo houdt zich tegen beter weten in groot. Hij faalt in het shirt van Portugal en is er kapot van. Thuis op Madeira lijdt zijn familie voor de televisie met hem mee.

Iedereen staat klaar om hem op te hemelen

Maria Dolores dos Santos Aveiro, de moeder van Ronaldo, toont in de documentaire wel haar menselijke emoties. Ze biecht op dat haar jongste zoon ongewenst was en dat ze abortus wilde laten plegen. „God heeft me daarvoor niet gestraft”, zegt de katholieke Portugese. „Ik heb juist alles wat ik heb aan hem te danken.”

Het ontbreekt Ronaldo aan een vader en een oudere broer, die hem met de voeten op de grond houden. Op Madeira is hij al in het brons gegoten. Van zijn Portugese manager Jorge Mendes hoeft Ronaldo ook geen kritiek te verwachten. Als CR7 ook maar een moment aan zichzelf twijfelt, staat de rijkste spelersmakelaar ter wereld klaar om hem op te hemelen. Voor de uitreiking van De Gouden Bal van 2014 stelt Mendes keihard voor de camera’s vast dat alleen Ronaldo de prijs kán winnen. „Iedere andere winnaar zou een farce zijn.”

Ronaldo gaat met zijn hele entourage in een privévliegtuig naar de uitreiking van de prijs voor de beste voetballer ter wereld. In de wandelgangen lopen ze Messi tegen het lijf. De Argentijn geeft de kleine Cristiano een aai over diens bol. Ronaldo moet erom lachen. Kort daarop staat hij met betraande ogen op het podium. Als een kind zo blij met een gouden bal in handen. De rollen zijn dit jaar tot dusver omgedraaid. Messi speelt in 2015 de hoofdrol, Ronaldo is de allerbeste in zijn film. Dat nog wel.

    • Koen Greven