Prijs voor tekenwerk dat zo strak is als bij Joost Swarte

Illustratie IKEA

„Zweudse schreufjes die niet met een schreuvedreujer maar met een sleuteltje moeten worden aangedraaid.” Youp van ’t Hek kon twintig jaar geleden met succes grappen maken over de onmogelijke montage-instructies van IKEA. Vandaag krijgt het Zweedse woonwarenhuis voor zijn handleidingen de Paul Mijksenaar Award 2015 voor functioneel design.

Eenvoud, bruikbaarheid en schoonheid – dat zijn de criteria waarop bewegwijzeringsspecialist Mijksenaar kandidaten voor zijn prijs beoordeelt. In 2011 reikte de oud-hoogleraar Vormgeving Visuele Informatie aan de TU Delft de prijs voor het eerst uit. Die ging postuum naar Edward N. Hines (1870-1938), de man die honderd jaar geleden de witte middenlijn op wegen bedacht.

Mijksenaar is enthousiast over de anonieme tekenaars van IKEA. „Zij hebben in dertig jaar iets ontwikkeld waar de hele wereld naar zoekt: een visueel Esperanto, dat Nederland én China begrijpt.”

„Ongeëvenaard consistent” vindt Mijksenaar de stijl, en vergelijkbaar met die van Hergé (Kuifje) en Joost Swarte. „Het is de klare lijn. Details uit de instructies kan je zo ophangen in een museum.”

Van ’t Hek, met een lach: „Mijn werk is kennelijk niet voor niets geweest, ik doe er toe. Eigenlijk had Mijksenaar die prijs aan mij moeten geven.”