Ik voelde het als er iets ergs was gebeurd

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Rosita Belkadi (43) deed het gewoon. Ze was bloemist en werkt nu als zelfstandig medium.

Hoogtepunt: Dat ik kan bijdragen aan het rouwproces van mensen.

Dieptepunt: Als ik in de geestenwereld kinderen tegenkom, kan dat erg heftig zijn, vooral omdat ik zelf twee kinderen heb.

Sceptisch en supernuchter

„Als je me vijftien jaar geleden had gezegd dat ik ooit medium zou worden, had ik je heel hard uitgelachen. Ik ben van nature sceptisch en supernuchter. Ik heb een theoretische opleiding gevolgd aan het Arthur Findlay College Of Psychic Science in de buurt van Londen. Engelse mediums hebben een heel nuchtere aanpak met een wetenschappelijke achtergrond.”

„Dat er iets met mij aan de hand was, had ik al vrij vroeg in de gaten. Ik werkte als bloemist bij Decora, een grote bloemenzaak in Utrecht. Ontzettend leuk werk, maar ik merkte dat ik dingen aanvoelde die anderen niet doorhadden. Ik wist wanneer iemand ziek zou worden en voelde het precies als er iets ergs was gebeurd. Het had ook voordelen, zo kon ik voorspellen wanneer het druk zou worden, en wist mijn baas altijd wanneer we meer bloemen moesten inkopen.”

Beangstigend

„Zelf vond ik het eerst heel raar en beangstigend. Tijdens een meditatieworkshop voelde ik de aanwezigheid van de overleden vader van de workshopleider, het was mijn eerste contact met de geestenwereld en het begin van een lange zoektocht. Als medium werk je met mensen die iemand zijn kwijtgeraakt, hun kind misschien, ik wist eerst niet of ik dat wel aankon. Maar toen ik doorhad hoe gelukkig ik ervan werd, heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.”

Er de draak mee steken

„Inmiddels werk ik zo’n zeven jaar als zelfstandig medium. Ik doe een-op-eensessies voor mensen die contact zoeken met overledenen, omdat ze vastzitten in hun rouwproces. Daarnaast geef ik trainingen, demonstratieavonden en lezingen. Ik kan er goed van rondkomen. Mensen maken er soms grapjes over. Dan bellen ze en zeggen: je wist niet wie ik was, hè, maar ik vind het niet erg als mensen er de draak mee steken, ik doe zelf niet anders.”

    • Steffi Weber