Het ja-woord mag 100 miljard kosten

Met de aankoop van SABMiller sluit bierbrouwer AB InBev een van de grootste overnamedeals uit de geschiedenis

Eén van de grootste acquisities ooit is nagenoeg beklonken, met het definitieve bod van AB Inbev op SABMiller, ter waarde van 100 miljard euro. Dit betekent dat een op drie biertjes wereldwijd straks uit het fust komt van één bedrijf, met een omzet van bijna 60 miljard euro. De naam van de nieuwe bierreus is niet bekendgemaakt in het biedingsbericht dat vanochtend is gepubliceerd.

Uit dat biedingsbericht blijkt dat de belangrijkste reden voor de fusie is dat AB InBev en SABMiller elkaar geografisch aanvullen. Het nieuwe bedrijf zal een belangrijke positie krijgen in „nagenoeg elke grote biermarkt en meer keus bieden aan bierdrinkers, met mondiale en lokale bieren, in nieuwe en bestaande markten overal ter wereld”. Voorts denkt AB Inbev over vijf jaar jaarlijks 1,3 miljard euro (bruto) te kunnen besparen door overlap.

De Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer SABMiller maakt onder andere Grolsch, Miller en Peroni. Zijn Belgisch-Braziliaanse branchegenoot AB InBev brouwt onder meer Budweiser, Jupiler, Stella Artois en Dommelsch. SABMiller biedt AB InBev vooral toegang tot de groeiende markt in Afrika, Australië, India en landen in Centraal- en Zuid-Amerika, zoals Ecuador, Colombia en Peru.

Boeteclausule van 3 miljard

Uit het biedingsbericht wordt ook duidelijk wie incasseert. BevCo, de holding van onder anderen de Amerikaans-Colombiaanse zakenman Alejandro Santo Domingo Dávila, en sigarettenfabrikant Altria Group (Marlboro, Chesterfield) hebben samen een belang van 41 procent in SABMiller. Zij krijgen bij de overname nieuwe aandelen uitgekeerd of contanten. Ze ongeveer 62 euro (44 pond) per aandeel, een overnamepremie van 50 procent op de koers van SABMiller incluis.

Maar de deal is nog niet geheel rond, getuige de breakup fee of boeteclausule van 3 miljard dollar die in het bod is opgenomen voor het geval mededingingsautoriteiten geen toestemming geven. AB InBev en SABMiller verwachten kennelijk serieuze bezwaren.

Dat is niet gek, want de biermarkt was al flink gefuseerd, met vier brouwers die nu samen bijna de helft van de wereldmarkt bedienen (marktaandeel AB InBev afgerond 21 procent, SABMiller 10, Heineken 9, Carlsberg 6). Met de overname van de nummer twee door de nummer één lijkt de consolidatie compleet.

De recente acquisitie zal echter een nieuwe overnamegolf teweegbrengen, daar de nieuwe bierreus van mededingingsautoriteiten waarschijnlijk onderdelen moet opgeven.

Om die mededingingsautoriteiten alvast tegemoet te komen, verkoopt SABMiller in elk geval zijn belang van 58 procent in de Amerikaanse joint venture MillerCoors voor ruim 11 miljard euro aan de minderheidsaandeelhouder, de Canadese brouwer Molson Coors. En zo zal SABMiller ook zijn belang van 49 procent in de Chinese joint venture CR Snow (met China Resources) moeten afstoten. In Nederland kan Dommelsch van de hand worden gedaan.

Kansen voor Heineken

Voor Heineken biedt dat kansen, zij het beperkte. De overname van Dommelsch stuit vermoedelijk ook op mededingingsbezwaren. En een grotere overname levert problemen op voor de positie van grootaandeelhouder Charlene Heineken. Zij wil geen nieuwe aandelen uitgeven om geld op te halen voor een overname, omdat de familie Heineken dan de absolute greep op het concern verliest. De overname van Carlsberg door Heineken is ook onwaarschijnlijk, daar de Deense brouwer (net als Heineken) absoluut zelfstandig wil blijven.

Misschien vormt de nieuwe overname voor Heineken vooral een bedreiging. De Nederlandse brouwer schuift weliswaar van plek drie naar twee, en is een concurrent kwijt. Maar zijn grootste concurrent krijgt een marktaandeel van ruim 30 procent – en grootte is belangrijk op de biermarkt.

De concurrentiestrijd zal zich vooral afspelen in de opkomende markten. Want in de wereld van bier komt de groei vooral uit Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika.

In Europa en Noord-Amerika vergrijst de bevolking, waardoor de bierconsumptie van bier afneemt. Bovendien is ambachtelijk bier, van kleine, plaatselijke brouwerijen, er bezig aan een opmars.

De koers van SABMiller steeg vanochtend met 2,5 procent, maar bleef met 40,75 pond per aandeel onder de geboden 44 pond. Dat kan betekenen dat beleggers (nog) niet helemaal overtuigd zijn dat de deal doorgaat.