Congres houdt overplaatsing gevangenen naar VS tegen

Het Amerikaanse Congres heeft een plan geblokkeerd om verdachten van Guantánamo over te brengen naar gevangenissen in de VS zelf. Op die manier had de regering-Obama de gevangenis willen sluiten. In de defensiebegroting die de Senaat gisteren goedkeurde staat dat de 112 gevangenen niet mogen worden verplaatst. Net als in het Huis van Afgevaardigden kreeg dit onderdeel van de begroting overweldigende steun van Republikeinen én Democraten. Deze zet volgt op recente geluiden uit het Pentagon, waaruit bleek dat plannen voor de voorgenomen sluiting in een vergevorderd stadium zouden zijn. Obama’s woordvoerder zei maandag dat de regering een akkoord met het Congres wil bereiken, maar sloot niet uit dat de president zo nodig toch zijn bevoegdheid zal gebruiken om tot actie over te gaan. (NRC)