Duits energiebedrijf Eon lijdt recordverlies

Door de lage energieprijzen heeft Eon flink moeten afschrijven op de eigen energiecentrales.

Topman Johannes Teyssen van het Duitse energiebedrijf Eon. Foto Rolf Vennerbernd/EPA

Het Duitse energiebedrijf Eon heeft in de eerste negen maanden van 2015 een recordverlies geleden van bijna 5,7 miljard euro. Oorzaak zijn de waardeverminderingen van energiecentrales voor een totaal van 8,2 miljard euro.

De rode cijfers waren al in september aangekondigd door het bedrijf, dat ook een Nederlandse tak heeft. Topman Johannes Teyssen schrijft dat de verliezen waren ingecalculeerd en dat Eon daarom denkt de verwachtingen voor dit jaar te kunnen handhaven.

Lagere energieprijzen

Door de lage energieprijzen heeft het Duitse energiebedrijf flink moeten afschrijven op de centrales. Een jaar geleden behaalde het bedrijf na negen maanden nog 255 miljoen euro winst. Aan het einde van het jaar leed Eon uiteindelijk ruim 3,1 miljard verlies, dat was toen een record.

De omzet van Eon steeg licht, met 5 procent naar 84,3 miljard euro ten opzichte van 80,5 miljard euro een jaar eerder. De brutowinst en netto inkomsten daalden respectievelijk met 18 en 30 procent. Bij het Duitse bedrijf werken ruim 56.000 mensen. Dat zijn er iets minder dan een jaar eerder, zo’n 4 procent.

Marktrevolutie

Na de presentatie van de halfjaarcijfers schreef energieredacteur Renée Postma over de problemen op de Duitse energiemarkt:

“De grote Duitse energiebedrijven zoeken naar antwoorden op de marktrevolutie die zich in het land voltrekt. Duurzaam opgewekte energie zet de traditionele, fossiele opwekkers met hun kolen- en gascentrales steeds verder onder druk.”

“Eon zet in op een nieuwe bedrijfsstructuur. Met ingang van volgend jaar worden fossiele energieopwekking en kernenergie ondergebracht in een zelfstandig bedrijf met een eigen beursnotering. Het resterende bedrijf zal zich dan volledig gaan richten op de opwekking en verkoop van duurzame energie.

“Eon hoopt de duurzame tak daarmee te vrijwaren van de kosten die het bedrijf moet maken voor de ontmanteling van kerncentrales. Op dit moment ziet het er niet naar uit dat dat gaat lukken. De Duitse regering bereidt wetgeving voor om het gehele bedrijf, ook na splitsing, aansprakelijk te houden voor de afbouwkosten.”