Symbolische ommezwaai van bondskanselier Merkel moet asielzoekers ontmoedigen

Duitsland wil Syrische asielzoekers weer conform de Dublinverordening terugsturen naar het eerste land van aankomst in de Europese Unie. De facto betekent dit dat bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft toegegeven aan de druk van haar partijtop om een signaal af te geven dat Duitsland toch niet alle vluchtelingen uit Syrië kan opnemen. De maatregel is vooral symbolisch, omdat om humanitaire redenen niet naar Griekenland wordt uitgezet. En daar komen de meeste asielzoekers Europa binnen. Merkel liet begin september weten dat Syrische asielzoekers die in Hongarije in benarde omstandigheden verkeerden, welkom waren in Duitsland. Protesten wuifde ze weg met haar mantra „wir schaffen das”. Inmiddels wordt er vanuit gegaan dat dit jaar een miljoen asielzoekers naar Duitsland komen. De partijtop heeft Merkel ervan overtuigd dat Duitsland het zo níét redt. (NRC)