‘Dode’ jihadist Soufiane Z. kan vervolgd worden

Gerechtshof vindt het onvoldoende zeker dat hij in Syrië is omgekomen.

Screenshot uit Oh oh Aleppo

Jihadist Soufiane Z. kan toch worden vervolgd, meldt persbureau ANP. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag bepaald, omdat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat Z. dood is. Het OM ging in hoger beroep tegen een beslissing van de rechtbank om de vervolging van Z. te staken.

Soufiane Z. wordt ervan verdacht een van de tien mannen te zijn die in de regio Den Haag een criminele organisatie met terroristisch oogmerk vormden, en daarbij ook jongeren ronselden voor de strijd in Syrië. Binnen de groep was Z. een van de belangrijkere figuren.

Ook is Z. bekend van propagandafilm Oh oh Aleppo. In januari meldden verschillende media dat hij was omgekomen in Kobani. Maar zijn lichaam is nooit gevonden en is er verder ook geen bewijs voor zijn overlijden. Voor het OM was dat reden de strafzaak tegen Z., onderdeel van het grote jihadproces, voort te willen zetten.

Ontvankelijk

Vorige maand besliste de rechtbank in Den Haag dat Z. toch niet vervolgd zou worden. Het was te onwaarschijnlijk dat hij nog in leven was en het OM werd niet ontvankelijk verklaard. De rechtbank moet de zaak van Z. nu toch weer in behandeling nemen, oordeelde het Hof.

Het is eerder voorgekomen dat jihadisten hun dood in scène hadden gezet. Een 27-jarige Britse Syriëganger die zou zijn overleden werd dit voorjaar opgepakt in Dover.