Dit zijn de duurst geveilde schilderijen uit de geschiedenis

Foto Christie's / AP

Het was een mooie dag maandag voor het New Yorkse veilinghuis Christie’s. Het schilderij Nu Couché van de Italiaanse kunstenaar Amedeo Modigliani ging voor 170,4 miljoen dollar (158,4 miljoen euro) onder de hamer. De trotse nieuwe eigenaar: Chinese miljardair Liu Yiqian. Alleen Picasso’s Les femmes d’Alger (Version ‘O’) bracht in mei dit jaar met 179,4 miljoen dollar meer op.

Zijn die bedragen een uitzondering? Niet bepaald. Hieronder een overzicht de duurst geveilde schilderijen uit de geschiedenis, gecorrigeerd voor inflatie. Ga met de muis over de afbeeldingen om een vergrote versie te zien.

Forse prijzen, ja. Maar bovenstaande werken zijn niet eens de duurste doeken uit de geschiedenis, het gaat namelijk over schilderijen die bij veilingen gehamerd zijn. De bedragen bij de particuliere verkoop liggen fors hoger. Recordhouder is Franse schilder Paul Gauguins Nafea faa ipoipo. Die werd eerder dit jaar verkocht voor 264 miljoen euro.

    • NRC Q