‘Dit is bijna de doodstraf’

Thailand veroordeelde gisteren een Nederlandse coffeeshophouder tot 103 jaar cel. Hij moet twintig jaar zitten.

De 55-jarige oprichter van de coffeeshopketen in Brabant The Grass Company Johan van Laarhoven is gisteren door de rechtbank in Bangkok veroordeeld tot 103 jaar cel. Hij moet twintig jaar uitzitten. Van Laarhoven heeft zich volgens de rechters schuldig gemaakt aan het witwassen van miljoenen euro’s drugsgeld dat hij met vier coffeeshops in Den Bosch en Tilburg heeft verdiend. Van Laarhoven werd op 23 juli 2014 met zijn Thaise vrouw Tukta opgepakt in zijn Thaise woonplaats Pattaya. Zijn vrouw kreeg twaalf jaar cel.

Van Laarhoven werd gearresteerd nadat het Nederlandse OM de Thaise collega’s om hulp had gevraagd in een onderzoek dat sinds 2011 loopt, onder leiding van officier van justitie Lucas van Delft in Breda, naar The Grass Company (TGC). Johan van Laarhoven en zijn twee jaar oudere broer Frans worden in Nederland verdacht van het op grote schaal witwassen van drugsgeld, hennephandel, valsheid in geschrifte, corruptie en belastingfraude. In het kader van een strafrechtelijk financieel onderzoek heeft de rechter-commissaris het OM gemachtigd om beslag te leggen op onroerend goed en cash tot in ieder geval 24 miljoen euro.

Broer Frans van Laarhoven noemt het vonnis „verschrikkelijk”. De straf komt volgens hem „in de praktijk neer op de doodstraf’”. Johan van Laarhoven is in Thailand wegens gezondheidsproblemen herhaaldelijk opgenomen in het ziekenhuis. Hij zit in een groepscel met vijftig andere gedetineerden.

De hoofdofficier van justitie in Breda Charles van der Voort noemt het vonnis in deze zaak „een volstrekt begrijpelijke” uitspraak. „Elk land heeft zijn eigen strafrechtelijke regels en merites en of die in dit geval een te zware straf hebben opgeleverd, daar wil ik me niet over uitlaten”, aldus Van der Voort. De hoofdaanklager zegt „blij” te zijn met de samenwerking met de Thaise collega’s. „Wij voltooien het onderzoek naar witwassen dat in Nederland gebeurde en zullen daarbij rekening houden met de straf die in Thailand is opgelegd”.

De Thaise vervolging heeft grote onrust veroorzaakt onder Nederlandse coffeeshophouders. Zeker tien Nederlandse coffeeshophouders zijn actief in Thailand. Onder hen de founding fathers van de coffeeshop zoals Henk de Vries (The Bulldog) uit Amsterdam en Ben Dronkers (Sensi Smile) uit Rotterdam. Het is nog niet duidelijk of Van Laarhoven in beroep gaat tegen het vonnis. De Thaise aanklager kan ook nog in beroep gaan.