Dit is een artikel uit het NRC-archief

Belasting

Dit dorp in Wales betaalt geen belasting meer

Volgens de ondernemers van het dorp is het oneerlijk dat bedrijven zoals Facebook en Google bijna geen belasting betalen.

In de documentaire The Town that Went Offshore wordt niet alleen gefilmd hoe het proces verloopt, maar komen ook enkele middenstanders van het dorp, dat 2800 inwoners telt, aan het woord.
In de documentaire The Town that Went Offshore wordt niet alleen gefilmd hoe het proces verloopt, maar komen ook enkele middenstanders van het dorp, dat 2800 inwoners telt, aan het woord. Screenshot YouTube / Crickhowell TV

Lokale ondernemers in Groot-Brittannië hebben het zwaar met de opening van supermarkten en de opkomst van online winkelen. De middenstand van het dorpje Crickhowell in Wales is echter niet van plan zich neer te leggen bij de gevolgen van globalisering. Sterker nog: de winkeliers zetten de aanval in en vestigden zichzelf fiscaal in een belastingparadijs.

De aanval is de beste verdediging, zo zullen de lokale ondernemers in Crickhowell hebben gedacht. In een campagne, waarvoor een eigen YouTube-kanaal werd gestart, roepen lokale ondernemers de mensen in hun dorp om bij hen te blijven kopen. Met succes: toen een supermarkt werd geopend, protesteerden de inwoners.

Geen belasting meer betalen

Als volgende stap komen de ondernemers van Crickhowell in actie tegen de belastingafspraken van de Britse overheid. Want als iedereen belasting moet betalen, waarom multinationals als Google en Facebook dan niet? Om een punt te maken besloot de middenstand in het Welshe dorp hetzelfde te doen.

Met de hulp van belastingadviseurs deed Crickhowell het kunstje van de techbedrijven na. De eigenaar van de lokale koffiebar, de slager, de bakker en de opticien sluizen nu hun geld weg via ‘offshore’ vennootschappen in belastingparadijzen. Een filmploeg van de BBC filmde er de documentaire The Town That Went Offline.

Overheid

Dat ‘offshore’ gaan veel belastingvoordeel op kan leveren - Facebook betaalde afgelopen jaar 4.327 pond (zo’n 6.000 euro) vennootschapsbelasting in Engeland - is mooi voor de winkeliers in Crickhowell, maar daar is het hen niet om te doen. Winkelhouder Jo Carthew tegenover The Independent:

“We vinden het niet erg om belasting te betalen, maar dan moet ook iedereen dat doen.”

Volgens Carthew ‘ontduiken’ grote bedrijven sneller belasting, omdat zij het geld en de kennis hebben om goede advocaten in te schakelen:

“Wij willen nu laten zien dat iedereen op deze manier belastingvoordeel kan halen. Het is volkomen legaal waar wij nu mee bezig zijn. Als meer mensen dit gaan doen, dan wordt de overheid wel gedwongen om stappen te ondernemen tegen mensen en bedrijven die offshore gaan.”