Deze man werkt aan de appel van de toekomst

Hoe een appelboer uit Canada 19 jaar van zijn leven werkte aan de perfecte appel.

Neal Carter vertelt over de Arctic Foto: screenshot YouTube / ArcticApples

Een appel die niet bruin wordt als je hem doorsnijdt, een maand goed blijft in de koelkast en altijd fris smaakt. Volgens de Canadese appelboer Neal Carter bestaat die: de Arctic. Deze genetisch gemodificeerde appel is het levenswerk van Carter, die ervan overtuigd is dat genetisch modificeren de toekomst van ons voedsel is.

Met zijn bedrijfje werkte Carter de afgelopen 19 jaar aan de Arctic, slechts gesteund door een handvol particuliere investeerders en overheidssubsidies. Hij sleutelde aan de genetische structuur van de appel, en slaagde erin het natuurlijke proces van ‘verbruining’ uit te sluiten.

Buzzfeed beschrijft Carters strijd voor de perfecte appel in deze longread.

Minder fruit weggegooid

Carter wil met ‘zijn’ Arctic voedselverspilling tegengaan. Jaarlijks wordt alleen in de Verenigde Staten al zo’n 590 miljoen kilo appels weggegooid. Vaak omdat appels een beurs plekje hebben of er een kleurverschil te zien is. Daarbij daalt de gemiddelde fruitconsumptie in veel westerse landen al jaren gestaag. Het zijn twee problemen die de Arctic moet oplossen.

Slechte naam

Ondanks de goede bedoelingen van Carter heeft genetisch gemodificeerd voedsel een slechte naam. Zo zou het invloed hebben op de genen van de consument en dus slecht zijn voor de gezondheid, hoewel verschillende onderzoeken elkaar daarover tegenspreken.

Tegenstanders zien de Arctic dan ook niet zitten. Demonstranten vernielden al een deel van Carters boomgaard, maar dat stopte hem niet: onlangs werd de Arctic in de VS en Canada goedgekeurd voor consumptie en werd Carters bedrijf overgenomen door een groot biotech-concern. Het vergroot de kans dat de Arctic uiteindelijk wereldwijd in de schappen komt te liggen.

Voor Buzzfeed schreef journalist Stephanie M. Lee het verhaal van Carter in de longread The Man Who’s Trying to Build a Better Apple (6081 woorden, leestijd: ongeveer 31 minuten).