Creatief met film

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: snel video’s bewerken met je telefoon.

Bedrijf: Fly Labs Oprichter: Tim Novikoff Nieuws: Overgenomen door Google

Investeerders vragen elke start-up: wat is je exitstrategie? Oftewel: stel je wilt ermee stoppen, wat is jouw ideale manier om dat te doen? De Amerikaanse start-up Fly Labs had een droom-exit: ze maakten vorige week bekend dat ze zijn verkocht aan Google. Niet verkeerd, als je nog maar anderhalf jaar bestaat. Voor hoeveel ze zijn verkocht maakten ze niet bekend.

Wat doen ze?

Ze maken apps voor iOS waarmee je snel video’s kunt bewerken op je smartphone, zoals de apps Clips, Fly, Tempo and Crop. Met Crop kun je video’s die je in portretmodus hebt geschoten (rechtopstaand), naar landschapmodus zetten. Dan kun je ze op YouTube zetten zonder dat iedereen z’n hoofd hoeft te buigen.

Hoe komen ze erop?

Het idee kwam tijdens een Halloweenfeestje in 2011. Oprichter Tim had met vrienden een optreden bedacht op Queens hit ‘Don’t Stop Me Now’. Hij wilde dat filmen met verschillende camera’s van verschillende standpunten. Daar was nog geen simpele manier voor.

Waar ken je ze van?

In juli 2014 hebben ze de eerste app gelanceerd. Ze werden dat jaar direct door Apple als ‘top app’ uitgekozen. Business Insider noemde ze een van de ‘25 hotte start-ups in New York’ en ze wonnen diverse Amerikaanse start-upwedstrijden.

Hoeveel gebruikers hebben ze?

Ze zeggen dat de app de laatste anderhalf jaar meer dan drie miljoen keer is gedownload in 150 landen. En dat er meer dan twintig miljoen video’s mee zijn gemaakt. Het verdienmodel was in app purchases.

Wat gaat er nu gebeuren?

Nu ze zijn overgenomen zullen de functionaliteiten langzamerhand in Google Photos te zien zijn. Hun eigen apps zijn nog drie maanden (gratis) te downloaden, er worden geen updates meer gemaakt.