Boos op je ex? Ook je gebroken hart is geld waard

Beeld NRC Q

Wiens hart ooit gebroken is, weet dat op de bank zitten en Netflix tot je beste vriend bombarderen doorgaans niet de beste remedie is. Ga gewoon sporten. Of maak iets kapot, adviseerden mannen op Reddit al eens. Maar denk voortaan vooral even drie keer na voordat je die grote doos spullen van je ex op straat zet. Die spullen zijn namelijk geld waard.

Van trouwjurken en verlovingsringen tot hele DVD-collecties: je kunt het allemaal verkopen op neverlikeditanyway.com. Never Liked It Anyway - de Marktplaats voor mensen met een gebroken hart - maakt keiharde business van jouw liefdesverdriet. Op de website kun je spullen die je aan je ex doen herinneren verkopen, maar ook ‘break-up advies’ krijgen of gewoon lekker ongezouten je verhaal doen.

Break-up business

Consultant Bella Acton richtte Never Liked It Anyway in 2012 op, toen ze zelf twee nutteloze vliegtickets overhield aan een relatiebreuk. Sindsdien werden al ruim vijfhonderd items van meer dan 1000 dollar (935 euro) op de meisjesachtig vormgegeven website verhandeld. Het duurste item ooit verkocht? Een diamanten ring van 18.500 dollar.

Acton maakte tot nu toe nooit exacte inkomstencijfers van haar website bekend, maar is wel open over het verdienmodel. Zo int Never Liked It Anyway 6 procent van ieder verkocht item, waarvan 3 procent naar creditcardmaatschappijen gaat. Je artikel boosten kost 5 dollar en wordt in rekening gebracht wanneer je het item verkoopt. “Het is in ieder geval goedkoper dan therapie”, aldus de website.

Daarnaast lanceerde Never Liked It Anyway onlangs de ‘Bounce Back Box’. Een doos gevuld met allerlei promotieproducten van verschillende bedrijven om ‘snel over je ex heen te komen’. Chocola, nagellak, een zelfhulpboek en een Spotify-abonnement, bijvoorbeeld. De box, die 30 dollar exclusief verzendkosten kost, levert naast het hele Marktplaats-idee pure winst voor het bedrijf op.

‘Wedding crap’

Wat er dan zoal op de website te koop staat? En hoeveel bagger er over ex-geliefden wordt uitgestort? Een kleine rondgang levert het volgende op.

1. Dure ringen
Ringen, héle dure ringen zelfs. Te koop aangeboden omdat manlief ‘overspel pleegde’, om maar een voorbeeld te noemen. En wat te doen met de 2300 dollar die zo’n ring opbrengt? Een paar rekeningen betalen en een leuke reis maken. Dat moet vast lukken van dat geld.

neverlikeditanyway.com

neverlikeditanyway.com

2. Een ‘nutteloze’ bontsjaal
Laat je niet misleiden door de vrouwelijk ogende opzet van de site. Mannen zijn net zo goed in het haten van hun exen, zo blijkt uit deze te koop aangeboden bontsjaal. “My then-wife got a boyfriend while I was working overseas to support her. She left a lot of random shit behind that i have no use for, like a mink shawl.” Daar kun je het mee doen.

neverlikeditanyway.com

neverlikeditanyway.com

3. Bruidsjurken
Gedumpt worden vlak voor je bruiloft, ook dat kan gebeuren. En daar zit je dan, met al die ‘wedding crap.’ Iemand in je moeder willen veranderen is nooit een goed idee, merkt deze gekrenkte dame terecht op, maar een keurige 300 dollar opstrijken voor een jurk die je toch nooit draagt is dat natuurlijk wel.

neverlikeditanyway.com

neverlikeditanyway.com

4. En veel persoonlijke herinneringen
Wat het verhaal achter deze paintball-set is? We willen het misschien niet eens weten.

neverlikeditanyway.com

neverlikeditanyway.com

Een gat in de markt?

Maar hoe groot is die markt voor gebroken harten nu eigenlijk? Hoewel het aantal echtscheidingen in de Verenigde Staten daalt, stranden daar nog steeds meer huwelijken dan in Nederland. In Nederland lijkt het aantal echtscheidingen vooral erg constant: gemiddeld twee echtparen op de duizend inwoners beëindigt jaarlijks het huwelijk.

Ook vanuit Nederland is het in ieder geval mogelijk spullen op Never Liked It Anyway aan te bieden, mits je een Paypal-account hebt. Want dat er ook hier een markt voor ongewilde liefdesartikelen is, blijkt wel uit dit aanbod op Marktplaats:

Marktplaats.nl

Marktplaats.nl

    • Redactie NRC Q