In beeld

Bericht uit de vluchtelingenkeuken: zoet scoort

De vluchtelingen die in Nederland worden opgevangen, moeten ook te eten krijgen. In een opvang in Assen voor alleenstaande mannen verzorgt cateraar Bos & Bos het eten. De keuken staat stampvol: honderdvijfenzeventig kilo kipkerrie. Achtentachtig kilo rijst. Achtentachtig kilo sperziebonen. Vijfhonderdvijftig yoghurtjes. „We doen dit voor de kippenvelmomenten.”
In de TT Hall in Assen worden ongeveer 500 vluchtelingen opgevangen: alleenstaande mannen it Syrië, Afghanistan en Eritrea.
Kees van de Veen
Cateraar Bos en Bos zorgt dat iedereen te eten krijgt.
Kees van de Veen
„Soms gaan er op een dag wel 150 verse broden doorheen", zegt kok Joshua.
Kees van de Veen
Wie niet beter weet, waant zich op de set van de Amerikaanse gevangenisserie Prison Break: vierduizend vierkante meter met schotten, stapelbedden en stekkerdozen.
Kees van de Veen
Als ontbijt krijgen de vluchtelingen vier boterhammen; één plak kaas; drie botertjes; drie keer zoet beleg en één pakje Wicky,
Kees van de Veen
Als warme maaltijd krijgen ze halalvlees of vis (geen roofvis), zetmeel en groente. Dat wordt aangevuld met 200 gram brood, een dessert en een flesje water.
Kees van de Veen
De broodmaaltijd bestaat uit vier boterhammen; één plak kaas; één plak halalvleeswaar; drie botertjes; twee keer zoet beleg en een pakje Wicky. Verder is er de hele dag onbeperkt koffie of thee.
Kees van de Veen
Het team van cateraar Bos en Bos is zeven dagen per week van acht uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds aan het werk.
Kees van de Veen
Een keer per week serveert kok Joshua rode kool met appeltjes. Al schrokken de vluchtelingen de eerste keer van de kleur: moeten we dat opeten?
Kees van de Veen
Een keer kwam een buigend de keuken binnen, zegt directeur Renske Bos. "Hij bedankte voor het eten en gaf zijn telefoonnummer: ‘Als ik ooit iets voor jullie terug kan doen, bel me.’"
Kees van de Veen