Analisten: beleggers hoeven geen spektakel te verwachten

Analisten zien ABN als stabiele belegging, al is de koers wel erg afhankelijk van de Nederlandse economie.

Nu ABN Amro weer naar de beurs gaat dringt de vraag bij particuliere beleggers zich op of het slim is om in te stappen? Die vraag legde deze krant voor aan analisten van bankaandelen. Niet alle analisten wilden zich aan een antwoord wagen: velen werken bij concurrerende banken of bij de banken die de beursgang begeleiden, waardoor het onderwerp gevoelig ligt. Sommige grote banken, zoals Société Générale, geven het aandeel überhaupt nog geen advies mee. Maar de consensus onder de analisten die wel commentaar willen geven: verwacht als belegger geen vuurwerk.

Het advies van Theodoor Gilissen

„Het is geen spannende bank meer”, zegt Jos Versteegh van vermogensbeheerder Theodoor Gilissen. Hij wijst erop dat ABN Amro nu voor 81 procent Nederlandse activiteiten heeft. „In de Nederlandse markt heeft het al jaren twee sterke concurrenten met ING en Rabo. „Misschien zit in het private banking-gedeelte nog wat rek, bijvoorbeeld in België en Duitsland, maar ook daar is de concurrentie stevig. Bovendien heeft ABN Amro een relatief duurdere organisatie dan vele andere banken”. Zolang het een bank blijft die zo sterk op Nederland is gericht, is ABN sterk afhankelijk van de economische groei in Nederland. Voor 2016 zal het groeipercentage op ongeveer 2,5 liggen, volgens de meest recente schattingen. „Het zal niet meevallen meer te groeien dan dat.” Maar over het algemeen is hij positief over het aandeel. „Het is een degelijke bank, met een goede balans.” En, prettig voor de particuliere belegger: de bank heeft al aangekondigd zeker 40 procent van haar winst te delen met aandeelhouders via dividenduitkeringen. „Dat komt uit op ongeveer 5 procent rendement per jaar.” Dat is fors hoger dan bijvoorbeeld het huidige rendement op spaargeld. „Daarom zou ik particuliere beleggers wel aanraden om zich in te schrijven.”

...van SNS Securities

„Of je moet instappen is helemaal afhankelijk van wat je met je belegging wilt bereiken. En van de uiteindelijke uitgifteprijs natuurlijk”, zegt Marcell Houben van SNS Securities. De uitgifteprijs is vastgesteld op 16 tot 20 euro per stuk. „Een behoorlijk brede bandbreedte.” Maar ook Houben wijst op het aantrekkelijke dividend. „Dat maakt het op zich een prima aandeel, al is het wat dat betreft behoorlijk vergelijkbaar met concurrent ING.”

En ING heeft meer kans op groei, denkt hij. „ABN Amro zit met 81 procent van haar activiteiten in Nederland, ING met zo’n 30 procent. De bankenmarkt hier is behoorlijk verzadigd, dus veel meer groeien dan de economische groei is onwaarschijnlijk. Beleggers kunnen niet rekenen op spektakel, maar het is een belegging met vrij weinig grote risico’s en een prima dividend.”

... en van AFS Volatility

Jauke de Jong van AFS Volatility denkt dat het aandeel vooral interessant is voor mensen die op zoek zijn naar een stabiele langetermijnbelegging. „Voor een pensioenpotje ofzo.” ABN Amro wil na volgend jaar zelfs het percentage dat het aan dividend uitkeert verhogen. „Dat maakt het voor sommigen interessant”, zegt hij. Maar het is geen aandeel waarin heel veel zal gebeuren.”

De Jong wijst ook op de beschermingsconstructie voor ABN Amro die een overname, die voor beleggers vaak lucratief is, onwaarschijnlijk maakt.