500 illegale tatoeëerders opgespoord

De illegale tatoeëerders werden opgespoord na meldingen uit de branche en van consumenten.

Foto: Lex van Lieshout / ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen vier jaar vijfhonderd tatoeëerders opgespoord die werkten zonder vergunning. Dat meldt de NVWA op zijn site. Tatoeëren zonder vergunning is strafbaar.

De praktijken van de illegale ondernemers kwamen aan het licht na meldingen van consumenten en uit de branche.

De afgelopen jaren is het aantal tatoeage- en piercingshops met zeker 50 procent toegenomen, zo denkt de NVWA. Volgens de waakhond werkte tussen 2011 en 2014 zo’n 10 procent van de tatoeëerders zonder vergunning.

Nieuwe opsporingsstrategie

Sinds 2007 is het verboden om zonder vergunning tatoeages te zetten. Toch bleef het lastig om aan te tonen dat een thuistatoeëerder zonder vergunning een ondernemer was. Sinds 2012 is een ingerichte praktijk voor de wet al voldoende bewijs dat daar getatoeëerd wordt.

Dit maakte het voor de Voedsel- en Warenautoriteit gemakkelijker om de tatoeëerders op te sporen en ze aan te geven. De NVWA zoekt sindsdien gerichter en ondernemers die zonder vergunning tatoeages zetten, krijgen meteen een boete.

Door aangescherpte wetgeving is het vanaf 1 januari ook verboden om te adverteren als tatoeëerder zonder vergunning.