4.500 vluchtelingen waren ‘kwijt’, op het hoogtepunt van de asielinstroom

Op het hoogtepunt van de asielinstroom is het zicht kwijtgeraakt op de identificatie van asielzoekers. Afgelopen weken heeft een telling plaatsgevonden van alle asielzoekers, zegt Wim Schepers, verantwoordelijk voor de vreemdelingenpolitie, tegen deze krant. Zo’n 4.500 asielzoekers bleken niet geïdentificeerd.

Half september bereikte het aantal migranten dat Nederland binnenkwam in één week een hoogtepunt van 4.200 migranten. In die periode konden zij niet meer direct geïdentificeerd worden. Asielzoekers gingen vaak direct naar opvanglocaties. Het overzicht was ook kwijt omdat veel migranten heen en weer gingen tussen verschillende opvanglocaties. Sommigen van hen waren al wel geïdentificeerd, anderen niet en het was niet altijd bekend wie waar zat.

Nu is er een registratiesysteem waaruit blijkt waar asielzoekers zijn en of ze geïdentificeerd zijn. Door de lagere instroom worden nieuwe asielzoekers weer direct geïdentificeerd. De achterstand in identificaties is nu minder dan 300, schrijft staatssecretaris Dijkhoff vanmiddag aan de Tweede Kamer. Hij verwacht dat de achterstand, bij de huidige instroom, in twee weken is weggewerkt.