Over de Haag 11

None
Met humor (1)

Een beetje onhandig stonden ze gisteren in de hal van de Tweede Kamer bij elkaar. Een handvol parlementariërs en Arjen Lubach die ‘farao der Nederlanden’ wil worden. De entertainer probeert via een zogeheten burgerinitiatief een debat hierover in de Kamer te krijgen. De benodigde 40.000 handtekeningen voor zo’n debat haalde Lubach met gemak binnen. Hij herhaalde gisteren zijn verlangen om naast koning Willem-Alexander de tweede „nationale mascotte” te worden en overhandigde ruim 65.000 handtekeningen aan VVD-Kamerlid Helma Neppérus. „Nederland is er klaar voor”, zei Lubach die het Kamerlid consequent Pérus noemde. „Ze is immers geen neppoliticus.” De Kamerleden gaan nu besluiten of het echt tot een debat komt over Lubachs verzoek: het bedenken van even snedige grappen kan wel alvast beginnen.

Met humor (2)

Qua timing had Lubach weinig geluk. De beursgang van ABN Amro en het vertrek van Arie Slob trokken gisteren bijna alle aandacht weg. Zelfs premier Mark Rutte, op handelsreis in Japan, reageerde vanuit Tokio snel op het aanstaande vertrek van de fractieleider van de ChristenUnie. Na zijn onderhoud met zijn Japanse ambtgenoot Shinzo Abe noemde Rutte de vertrekkende Slob „integer, oplossingsgericht” – hij „weet met humor het ijs te breken”. Die snelle reactie is meer dan zomaar een compliment voor Slob, die het Historisch Centrum Overijssel in zijn stad Zwolle gaat bestieren. Sterker, de woorden van Rutte waren best bijzonder. Want wat zei de premier toen hij vorige maand op handelsreis was in Amerika en hier onrust ontstond rond vluchtelingen? „Mijn hoofdregel is dat ik in het buitenland niet reageer op binnenlandse gebeurtenissen.”

Visje

Premier Rutte die ver weg zit als hij zou moeten praten over de vluchtelingencrisis? Nee, dat overkomt hem niet nóg eens. Hij kortte zijn handelsmissie naar Japan in om vandaag en morgen in Malta te kunnen zijn: bij Europees topoverleg over de vluchtelingen. Hij was heel even terug in Nederland en vloog meteen door. Een zware week – en misschien niet eens alleen omdat hij zoveel moet reizen. Op een jubileumbijeenkomst van de Vereniging Hogescholen, vorige week in Den Haag, onthulde Rutte waarom hij ook een beetje opzag tegen de missie naar Japan: hij zou daar zo goed als zeker vis moeten eten. „En vis, daar blijf ik het liefst heel ver van weg.”

Stilte

Rutte roemde Arie Slob ook vanwege zijn effectiviteit. Met een kleine fractie had hij relatief veel invloed. De premier had Slob nog een ander compliment kunnen geven: hij regelde zijn vertrek goed. Met een baan in de luwte en, zeker zo belangrijk, in alle stilte zijn opvolger Gert-Jan Segers klaargestoomd. Weinig partijen hebben het vertrek van hun voorman zo keurig geregisseerd als de ChristenUnie. Zie het filmpje van de partij op YouTube. Van heel wat politici is het vertrek uitvoerig in beeld gebracht, maar weinigen zullen er met plezier naar kijken.

    • Erik van der Walle