Zelf makkelijk gifjes maken met Gif Maker

Gifjes kennen we allemaal: de eindeloos herhalende mini-filmpjes die door hun kleine bestandsformaat makkelijk te delen zijn en daardoor mateloos populair zijn. Ze worden vaak gebruikt als vervanging van een emotie. Teleurgesteld? Gifje van een huilende baby. Blij? Gifje van een dansende Carlton uit de Fresh Prince of Bel-Air.

Gifjes vind je overal terug: op Facebook, Twitter, op fora, in appjes. Maar zelf een gifje maken? Dat is minder mainstream. Eindelijk, riep het toonaangevende techmagazine Wired onlangs uit, heeft gifjessite Giphy een tooltje ontwikkeld waarmee iedereen zelf van een video een gifje kan maken, de Gif Maker. Giphy was al een geliefde bibliotheek vol gifjes waarmee je elke denkbare internet-emotie kunt vervangen – Giphy is de eerste suggestie die je krijgt als je in Google zoekt op ‘gif’. Nu kun je ze op deze site ook zelf maken.

Er zijn natuurlijk al andere click-and-play-achtige tooltjes om uit een video een stukje te knippen en op te slaan als .gif. Imgur heeft een goed tooltje, Youtube is al tijden bezig met een eigen service en zelfs Microsoft heeft een inmiddels klassiek programma, dat prima werkt. En zo zijn er nog tientallen sites waar je gratis en snel gifjes kan maken. Wat dat betreft is Giphy erg laat met de introductie van de Gif Maker.

via GIPHY

Het is wel een prettig tooltje. Ik wil graag een gifje maken van een stukje uit de nieuwe Star Wars-trailer, en plak de YouTube-link in de Gif Maker. Je kunt in dit programma heel precies bepalen waar je gifje begint. Op één minuut en 33,88 seconden in mijn geval, als de X-Wing die in een duikvlucht een TIE Fighter uit de lucht schiet. De duur zet ik op 2,97 seconde, het moment dat die TIE in een grote vuurbal ontploft. Tekstje er onder (‘pew pew!’) en klaar is kees. Binnen hoogstens een minuut of twee heb je je eigen gifje gemaakt.

Het tooltje werkt makkelijk en is handig, maar is het vernieuwend? Tja. Giphy laat je erg precies knippen in een filmpje, dat is fijn. Maar verder onderscheidt het zich niet zo erg met andere gifmakers. Giphy heeft door z’n grootte en bekendheid wel het voordeel dat het maken van gifs voor een hoop mensen nu iets toegankelijker is geworden.

    • Peter van der Ploeg