Xeder noemt de Pieten oranje-blauw

Vanavond was het eerste Sinterklaasjournaal. Volwassenen wilden weten: welke kleur hebben de pieten? Jongere kijkers letten daar niet op.

Dieuwertje Blok, al 15 jaar anker van het journaal, en verslaggever Jeroen Kramer.

Nee, de kleur van Zwarte Piet is niet het probleem, in de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal vanavond. Het gaat over een sleutelbos die de Huispiet kwijt is. En over de vraag: hoe krijg je een cadeau als je geen schoorsteen hebt?

Maar ja, net als vorig jaar zaten ook veel volwassenen klaar om te kijken wat het kinderprogramma met de pieten zou doen. Zwarte Piet staat ter discussie als mogelijk racistisch, sommigen willen dat zijn uiterlijk verandert. Zelfs een rapport van de Verenigde Naties hekelde Zwarte Piet. Maar de meerderheid van de Nederlandse bevolking wil dat alles bij het oude blijft. Zou het beeldbepalende Sinterklaasjournaal nu het voortouw nemen in de verandering, zoals vorig jaar, met de roetpieten, die alleen wat vegen in hun gezicht hadden?

Daar is in de eerste aflevering nog niets van te merken. Dit is een ouderwets bulletin, zonder verwijzingen naar het pietendebat. De kinderen die in Sinterklaas geloven – voor wie het programma eigenlijk gemaakt is – vinden dat geen probleem. Integendeel.

In de Haarlemse binnenstad hebben zich enkele gelovigen verzameld rond de televisie. De regen waait tegen de ruiten. De buurvrouw heeft zelfgebakken pepernoten meegebracht.

De kinderen bespreken het probleem van de sleutelbos. Xeder (6): „Hij heeft die sleutel nodig voor alle deuren in het schip.”

Vriendinnetje Fien (7), die op bezoek is: „Misschien kan hij in de paardenstal wonen.”

Xeder: „Of de deur openbreken met een hakbijl ofzo.”

Alysa: „Sinterklaas heeft toch wel een reservesleutel?”

Xeder: „Of ze vragen het aan de Luisterpiet. Die is al hier, om aan de huizen te luisteren of we aardig zijn.”

Deze aflevering zijn twee pieten in beeld, Pietje Paniek en de Huispiet. Allebei klassieke pieten: donkerbruine schmink, krullenpruik, rode lippenstift. Eens kijken of Xeder en Alysa iets hebben meegekregen van de discussie.

Wat voor kleur hebben de pieten?

Xeder: „Oranje-blauw en paars-groen.”

Dat was inderdaad de kleur van hun kleding. Maar hun gezichten? Grote broer Quinten (7) schiet te hulp: „Ze zouden andere kleuren krijgen. Omdat ze te donker waren.”

Alysa: „Misschien moeten ze andere kleren aan.”

Xeder: „Houten kleren. Vierkant. Als een robot.”

Quinten: „Ze gaan door de schoorsteen, daarom worden ze bruin.”

Nu gaan de kinderen eten.

En wat moeten de volwassenen nu denken van deze aflevering? Vorig jaar zeiden de Sinterklaascomités dat ze op het Sinterklaasjournaal zouden letten om te bepalen hoe de pieten eruit zouden zien. Nu waren de pieten gewoon donkerbruin. Betekent dat: houden zo?

Vorig jaar zei Ajé Boschhuizen, de baas van het Sinterklaasjournaal, in deze krant dat hij de vele volwassen meekijkers ook als een last beschouwde. Hij wilde gewoon een goed kinderprogramma maken, waarin de kinderen niet werden lastiggevallen met grotemensenproblemen. Misschien bedoelt hij nu te zeggen: dit is voor de kinderen.

Of is het weer een valse geruststelling? Net als vorig jaar, toen De Telegraaf na de eerste aflevering voorbarig kopte: ‘ZWARTE PIET BLIJFT ZWART’. Daarna volgden nog de witte pieten, de roetpieten, Sinterklaas die dement leek te worden, en als uitsmijter een zwarte sint

Dus nog even geduld, alstublieft.

    • Wilfred Takken