NSA stopt met ongericht verzamelen telefoongegevens

Foto iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De NSA stopt eind deze maand met het ongericht verzamelen van gegevens over binnenlands telefoonverkeer. Voortaan zoekt de inlichtingendienst gericht naar verdachte telefoongesprekken, blijkt volgens persbureau Reuters uit een memo van de regering. Daarmee voldoet de National Security Agency aan nieuwe wettelijke richtlijnen, ruim twee jaar nadat Edward Snowden de inmiddels veel bediscussieerde werkwijze aan het licht bracht.

Volgens de nieuwe USA Freedom Act mag het verzamelen van bulkdata niet meer en kan de NSA alleen nog toegang krijgen tot gegevens van telefoonproviders met rechterlijke goedkeuring. De NSA zegt daar in het memo nog niet helemaal klaar voor te zijn, maar wel goed op weg:

“While our work is not yet complete, testing of internal systems functionality at both NSA and the telecommunications providers has begun, and exchanges of test files with the providers are under way.”

Het nieuwe systeem treedt vanaf 29 november in werking.

Let there be light and 4G!

In Los Angeles zorgen de straatlantaarns voortaan voor breedbandinternet. Vorige week is begonnen met het installeren van nieuwe en slimme straatverlichting van Philips en Ericsson met zuinige LED-lampen en draadloze 4G-technolgie, meldt Quartz. In de komende vier jaar moeten er zo’n zeshonderd van die SmartPoles komen.

Het gemeentebestuur zegt de investering voor het aanleggen van deze moderne lantaarnpalen makkelijk terug te kunnen verdienen door ze te verhuren aan aanbieders van breedband. Omdat er zoveel lantaarnpalen zijn is de dekking beter dan die van één centrale zendmast.

Maar het grootste voordeel is er bij rampen. Daar waar één toren relatief kwetsbaar is bij aardbevingen of een terroristische aanslag en sowieso snel overbelast raakt, is het bij zo’n wijd verspreid netwerk veel waarschijnlijker dat iedereen online kan blijven.

FBI-agent adviseert bedrijven losgeld te betalen aan hackers

De FBI worstelt met hackers die losgeld eisen van hun slachtoffers om hun persoonlijke gegevens terug te geven. Speciaal agent Joseph Bonavolonta stelt volgens The Wall Street Journal zelfs in alle eerlijkheid dat sommige ‘ransomware’ zo goed is dat hij mensen vaak adviseert het losgeld maar gewoon te betalen.

Programma’s als Cryptolocker en Cryptowall zijn zo doortrapt dat het vrijwel onmogelijk is je gegevens terug te krijgen zonder dat je kopieën hebt gemaakt. Hackers breken in de computer in van een bedrijf en versleutelen persoonlijke gegevens en eisen dan bedragen die variëren van tweehonderd tot tienduizend dollar voor de sleutel om de gegevens weer te ontgrendelen.

Volgens de officiële woordvoerder Kristen Setera van de FBI is het geen beleid van de dienst om bedrijven en andere slachtoffers te adviseren losgeld te betalen, zoals speciaal agent Bonavolonta zegt. Bedrijven moeten volgens haar zelf beslissen op basis van alle beschikbare informatie:

“The agency works closely with the private sector so that companies make informed decisions in response to malware attacks.”

    • Arjan Meesterburrie