Wifi boven de Stille Oceaan

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Als eerste Chinese luchtvaartmaatschappij biedt China Eastern voortaan wifi aan op internationale vluchten. Het gaat om de vluchten van Shanghai naar New York, Los Angeles en Toronto. Dat meldt China Daily. De dienst is tijdens de drie maanden durende testperiode gratis, maar passagiers moeten de wifi-verbinding wel vóór de vlucht online aanvragen.

Voor het eind van het jaar moet de wifi-dienst beschikbaar zijn in meer dan twintig vliegtuigen. Voorlopig kunnen alleen reizigers naar Noord-Amerika en binnen China surfen op hun laptop of tablet.

Het kost enkele honderdduizenden dollars om de vliegtuigen om te bouwen zodat ze geschikt zijn voor wifi-verbindingen. Daarbij komen nog eens de kosten voor de satellietverbinding. Volgens analisten zoals Li Lei (Minzu Securities) is dit echter de factor die passagiers over zal halen om met China Eastern te vliegen.

Deze toegevoegde waarde is bedoeld om de high-end zakelijke passagiers, die geloven dat internetverbinding noodzakelijk is, vast te houden.

Oukitel telefoon als snijplank

Een telefoon heeft honderden functies, maar laat ‘m vallen, en hij doet niets meer. De Australische website Cnet.com testte telefoons op hun stevigheid. Wat blijkt: de Chinese Oukitel telefoon kan óók dienen als snijplank.

In 2013 bleek nog dat een kwart van all iPhone gebruikers een telefoon gebruikte waarvan het scherm gebarsten was. Oukitel laat zich er graag op voorstaan dat zijn telefoons tegen een stootje kunnen. Eerder werd er een gaatje geboord in een smartphone uit de K4000-serie. Die bleef vervolgens gewoon werken. In de meest recente demonstratie worden groenten gesneden op het scherm van de U7 Pro.

Hoewel de U7 Pro een Samsung Galaxy Beam projector heeft, is de smartphone verder volgens Cnet.com nogal basic. Een van de sterkste punten is misschien nog wel de prijs: 100 Australische dollar kost de telefoon van Oukitel, een telefoonproducent uit de Chinese stad Shenzhen.

Indiase Jet Airways bestelt 75 Boeings

Het Indiase Jet Airways heeft 75 vliegtuigen besteld bij Boeing. De bestelling kost zo’n 8 miljard dollar (7,44 miljard euro). De vloot van de luchtvaartmaatschappij wordt uitgebreid met 75 toestellen van het type 737 Max 8. Volgens The Wall Street Journal is dat een verbeterde versie van Boeings bestseller.

Het aantal passagiers dat binnen India per vliegtuig reist, zal de komende zeven tot acht jaar verdubbelen. Dat zei Naresh Goyal, voorzitter van Jet Airways op de Dubai Air Show, waar de bestelling werd aangekondigd. Reden voor Jet om uit te breiden. Van de huidige vloot worden 25 toestellen ‘ingeruild’ voor de ‘Max’, en de aankoop gaat gepaard met een optie op nog eens vijftig toestellen.

    • NRC Q