Wim Jonk weg als hoofd opleidingen Ajax

Jonk leefde al enige tijd in onmin met het zogenoemde technische hart van de club.

Hoofd opleidingen Wim Jonk staat de pers te woord bij De Toekomst. Foto: Olaf Kraak / ANP

Wim Jonk vertrekt als hoofd opleidingen bij Ajax, zo meldt de Amsterdamse voetbalclub vanmorgen. Volgens de club is er een “onoverbrugbaar meningsverschil” met Jonk over “de invulling en de werkwijze van het technisch hart”.

Er was al lange tijd sprake van een conflict tussen Jonk en de andere leden van het technische hart: directeuren Marc Overmars en Edwin van der Sar, trainer Frank de Boer en assistent-trainer Dennis Bergkamp. Algemeen directeur Dolf Collee betreurt het vertrek van Jonk:

“De problemen in en rondom het technisch hart bleven bestaan, ook na veel pogingen om de leden nader tot elkaar te krijgen. Edwin van der Sar is sinds begin september voorzitter van het technisch hart en ook hij heeft er veel tijd en energie in gestoken. Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk bleek om alle leden aan boord te houden.”

Conflict binnen het technische hart

Het technische hart is het geesteskind van Johan Cruijff. Oud-voetballers van de club zouden Ajax moeten leiden, naar voorbeeld van succesvolle clubs als FC Bayern München en FC Barcelona. Bij Ajax blijkt het plan-Cruijff, dat onder meer zelfbestuur van oud-topvoetballers als onderliggende gedachte had, een moeizaam organisatiemodel te zijn in de praktijk.

Onderwerp van discussie is een verschil van inzicht over de jeugdopleiding van de club. Hoofd opleidingen Jonk vindt dat de verantwoordelijken voor het eerste elftal, Frank de Boer en Marc Overmars, onvoldoende leunen op de jeugdopleiding. Hij schoof al wekenlang niet meer aan bij het wekelijkse overleg.

De club gaat op zoek naar een, al dan niet tijdelijke, vervanger voor Jonk.

    • Etienne Verschuren