Wij Nederlanders kunnen écht wel Engels

Vaak worden er grappen gemaakt over het steenkolenengels van Nederlanders. Maar eigenlijk spreken we heel goed Engels. Alleen de Zweden zijn beter.

Beeld iStock

“You are an excellent undertaker”, of “I keep it in the holes”. We maken in Nederland graag grappen over ons steenkolen-Engels. Maar eigenlijk zijn Nederlanders dus écht wel goed in Engels. Dat blijkt althans uit een analyse van honderdduizenden testresultaten van het internationaal taleninstituut Education First (EF). Van alle niet-Engelstalige landen spreken alleen Zweden beter Engels.

Dit is de Europese ranglijst, waarop de Fransen opvallend slecht scoren:

Op de website van EF kunnen bezoekers hun Engelse vaardigheden gratis testen. EF berekende per land het European Proficiency Index-cijfer aan de hand van die testresultaten. Voor het onderzoek gebruikte EF ruim 900 duizend resultaten.

Hoe rijker hoe beter

De scores in Europa liggen hoger dan op andere continenten. Een van de conclusies die de onderzoekers trekken is dat welvarende landen over het algemeen beter Engels spreken. Het onderwijsniveau is daarvoor de belangrijkste verklaring.

De gender gap

Over de hele wereld scoren jongeren tussen 18 en 20 het hoogst. En jammer voor de mannen, maar vrouwen zijn gemiddeld nét ietsje beter:

    • NRC Q