WADA pakt dopinglab in Moskou licentie af na rapport

Onthuld werd hoe het lab positieve tests verdoezelde en vernietigde.

In dit gebouw in Moskou zit het omstreden dopinglab van Grigori Rodtsjenkov. Foto Sergej Karpukhin/Reuters

De internationale dopingautoriteit WADA heeft met onmiddellijke ingang het omstreden dopinglab in Moskou zijn accreditatie afgenomen. De beslissing volgt op het spraakmakende rapport dat gisteren verscheen waarin onder meer stond dat in het lab de FSB, de Russische geheime dienst, de leiding had en hoe er positieve tests verdoezeld werden.

Twitter avatar wada_ama WADA WADA Acts Immediately to Suspend Accreditation of Moscow Laboratory: https://t.co/nVHT6PWugP #WADAReport

Het afpakken van de accreditatie was een van de aanbevelingen in het rapport. Het betekent dat het Russische lab nu niet langer dopingtests mag uitvoeren. Het dopinglab in Moskou heeft drie weken om in beroep te gaan. De directeur van het lab, Grigori Rodtsjenkov, die volgens het rapport een aanzienlijk aandeel heeft gehad in het dopingschandaal door geld te vragen in ruil voor het verzwijgen van positieve testresultaten en door dopingmonsters te vernietigen, noemde de WADA eerder “idioten”.

De stalen die nu nog in het lab in Moskou liggen, zullen volgens de WADA naar een alternatief laboratorium worden gebracht.

De WADA adviseerde in het gisteren gepresenteerde rapport de Russische atletiekbond te verbannen uit de sport vanwege “systematisch en wijdverspreid dopinggebruik door een groot aantal Russische atleten”. Er zou sprake zijn geweest van een door de staat gesteund dopingprogramma.

Russische reacties

In Rusland is vooral afwijzend gereageerd op het rapport. Het Kremlin heeft de beschuldigingen ontkend; het onderzoek zou “ongegrond” zijn en er is een gebrek aan “enig bewijs”.

Het ministerie van Sport heeft vanochtend wel gezegd open te staan voor nauwere samenwerking met de WADA, schreef persbureau Reuters. Het zei “iedere” onregelmatigheid die door de Russische dopingautoriteit veroorzaakt is te willen rechtzetten, maar hield wel vol dat het antidopingbeleid voldoet aan de maatstaven van de WADA.

    • Frank Huiskamp