Arrestatie oud-militair voor Bloody Sunday

Toen richtten Britse militairen een bloedbad aan onder katholieke demonstranten in de Noord-Ierse stad Londonderry

Het plein waar Bloody Sunday plaatsvond. Een monument voor de slachtoffers. Foto Marcel Antonisse/ANP

De politie in Noord-Ierland heeft een 66-jarige oud-militair aangehouden vanwege betrokkenheid bij Bloody Sunday in 1972. Toen richtten Britse militairen een bloedbad aan onder katholieke demonstranten in de Noord-Ierse stad Londonderry. Het is de eerste arrestatie sinds het begin van een moordonderzoek naar de gebeurtenis drie jaar geleden, schrijft persbureau AP.

Dat onderzoek kwam er nadat was gebleken dat geen van de dertien doodgeschoten demonstranten een bedreiging voor de aanwezige soldaten was geweest.

Misdaden uit het verleden

Onze correspondent Titia Ketelaar noemt de timing van de arrestatie “opmerkelijk”:

“Juist deze week proberen Ierse en Britse regeringen de onderhandelingen in Noord-Ierland weer vlot te trekken. Verslechterde verhoudingen tussen de nationalisten (zij die één Ierland willen) en unionisten (zij die bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven) zorgden er in september voor dat de regering uiteen dreigde te vallen. Één van de redenen was hoe er omgegaan moet worden met misdaden uit het verleden.”

“Het Goede Vrijdagakkoord uit 1998 regelde dat iedereen die was veroordeeld voor conflictgerelateerde misdaden vervroegd werd vrijgelaten. Maar er werd niets vastgelegd over wat er moest gebeuren met daders die nog niet waren gearresteerd, of met militairen die in opdracht van de Britse regering hadden gehandeld. De afgelopen jaren werd in de eerste categorie een aantal mensen opgepakt en ondervraagd – onder wie Sinn Féin-leider Gerry Adams, die al snel weer werd vrijgelaten. Nu dus ook in de tweede categorie.”

Excuses

De Britse premier David Cameron bood in 2010, 38 jaar later, al zijn excuses aan voor het bloedbad, nadat uit onderzoek was gebleken dat de schuld volledig bij de Britse soldaten had gelegen. Cameron noemde de conclusies van het rapport “schokkend”, en erkende dat de manier waarop de militairen hadden gehandeld op geen enkele manier te rechtvaardigen viel.

    • Frank Huiskamp