In beeld

Vogels redden is heel gevaarlijk

Zo rustig was het maandag niet op het Franse platteland. Een poging om vallen voor vinken te saboteren eindigde in het dorpje Audon in een kleine volksoproer. Activisten van de Franse Vogelbescherming LPO probeerden vallen onklaar te maken, maar kregen daarbij woedende lokale inwoners over zich heen. Daarbij ging een boer de voorzitter van de LPO, Allain Bourgrain-Dubourg, te lijf met een schep. Na een kwartiertje kwam de politie er aan te pas om de ruzie te sussen. De foto's van de boze boer in onderbroek zijn ondertussen een heuse internethit geworden.
In Frankrijk worden jaarlijks zo'n 500.000 vogels illegaal gedood, blijkt uit een onderzoek van Birdlife International dat afgelopen zomer verscheen. Al is dat nog een fractie ten opzichte van de 5,6 miljoen gedode vogels in Italië.
Foto Gaizka Iroz/AFP
LPO-voorzitter Allain Bougrain-Dubourg en een ander lid van de vogelbescherming tonen een dood puttertje, gevonden in een val in een maïsveld in Audon.
Foto Gaizka Iroz/AFP
Een lid van de vogelbescherming (LPO) krijgt een schep naar zijn hoofd van de eigenaar van een stuk grond waarop vallen voor vinken zijn aangetroffen.
Foto Gaizka Iroz/AFP
De vink is een beschermde vogelsoort in Frankrijk. Toch wordt de vogel regelmatig gestroopt.
Foto Gaiza Iroz/AFP
De LPO was op pad met journalisten. Ook die moesten het ontgelden, meldt de Franse krant Libération. Zo zouden beide boeren geprobeerd hebben camera's af te pakken en staken zij de banden lek van hun auto's.
Foto Gaizka Iroz/AFP
Bougrain-Dubourg wordt door een van de inwoners van Audon weggeduwd van het erf waarop hij en andere leden van de vogelbescherming de vallen wilden saboteren.
Foto Gaizka Iroz/AFP
Bougrain-Dubourg is in Frankrijk een bekende journalist en dierenactivist.
Foto Gaizka Iroz/AFP
Niet alleen de eigenaar van het erf valt de LPO-leden aan, ook een andere inwoner gaat de voorzitter met attributen te lijf.
Foto Gaizka Iroz/AFP
Echt uit de hand lopen doet de ruzie niet, het blijft vooral bij duwen en trekken.
Foto Gaizka Iroz/AFP
Volgens Franse media is Bougrain-Dubourg van plan een aanklacht in te dienen tegen de boer die een schep naar hem gooide. De boer op zijn beurt wil een aanklacht indienen tegen de LPO wegens indringen.
Foto Gaizka Iroz/AFP