Van Zweden en Rotterdam: scherpe en vurige chemie

Wat is er gebeurd bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest? Wie het orkest hoort, denkt er niet aan dat het pas nog rommelde (openstaande vacatures, conflict met inmiddels ex-directeur Hans Waege, tegenvallende bezoekcijfers). Het lijkt alsof het orkest artistieke revanche neemt op alle negativiteit. Het Rotterdams Philharmonisch is al het hele seizoen in topvorm.

Een serie uitstekende concerten werd vrijdag voortgezet met de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj onder Jaap van Zweden. Ondanks zijn glasheldere slag speelde het orkest weliswaar niet altijd gelijk, maar de transparantie die hij aanbracht was indrukwekkend. Met zijn hele lichaam bracht hij de uitputtende kracht over van de duisterste maten van de partituur, het orkest speelde vurig en scherp. De solisten durfden risico’s te nemen, en die risico’s werden beloond. In The New York Times werd pas gespeculeerd over een mogelijke chefsverbintenis tussen Van Zweden en de New York Philharmonic. ‘Rotterdam’ zit in 2018 zonder chef. Het ligt gezien de groeiende internationale reputatie van Van Zweden niet voor de hand, maar wat zou het een boeiende combinatie zijn.

    • Merlijn Kerkhof