Test: ben jij een racist?

Black Twitter roept een hoop uiteenlopende reacties op. Waar sta jij in deze discussie? Test het zelf.

Tekening NRC

Het verhaal over Black Twitter roept een hoop uiteenlopende reacties op. Maar waar sta jij nou precies in deze discussie? Ontdek via deze test zelf in hoeverre jij wit als “vanzelfsprekend uitgangspunt” neemt.

De test, Implicit Association Test genaamd, is enkele jaren geleden ontwikkeld door professoren van Harvard, de University of Washington en de Univeristy of Virginia. Het test welke associaties - positief of negatief - je hebt met omstreden onderwerpen, waaronder ras. Daardoor grijpt het naar je onbewuste reacties, of, zoals een van de wetenschappers die de test ontwikkelde het verwoordt:

“De test vertelt ons iets over onszelf dat niet verteerbaar is.”

Miljoenen mensen hebben de test al eens gedaan. Schrik niet: je moet aan het begin van de test wel de demonstratietest over ras kiezen en vervolgens het een en ander over jezelf invullen. Invullen gaat uiteraard wel anoniem.

Doe de test hier.

Meer weten over de discussie? Lees onze andere stukken over Black Twitter hier:

En wil je meer lezen over de test? Dat kan hier.