Steve Jobs is de ideale stripfiguur

Tekenaar Bob Sikoryak maakte een strip van de algemene voorwaarden van Apple’s muziekwinkel iTunes. Wat een strip met droge teksten kan doen.

Beeld uit: iTunes terms and conditions van R. Sikoryak

Wie leest de voorwaarden en bepalingen van fabrikanten voor het gebruik van telefoons en computers? Niemand toch? Tekenaar Bob Sikoryak zag dat anders. Hij maakte een graphic novel, een lange strip van de algemene voorwaarden van Apple’s muziekwinkel iTunes: een document waar miljoenen mensen mee akkoord gaan zonder het te lezen. De voormalige Apple-baas Steve Jobs heeft de hoofdrol.

Hommage aan collega’s

Het effect van zijn aanpak is zowel geestig als vervreemdend: koddige stripsituaties en tekstballonnen met daarin dialogen die alleen gortdroge, juridische mededelingen uitwisselen.

Slideshow: blader door de strip

Sikoryak heeft elk deel van de strip in een andere stijl getekend, als een hommage aan zijn collega’s. Zo komen grootheden als Hergé (Kuifje), Osamu Tezuka (Astro Boy), Winsor McCay (Little Nemo) en Charles M. Schulz (Snoopy) voorbij, maar ook contemporain talent. Zo is pagina 25 getekend naar Saga, de sciencefictionhit van dit moment, van Brian K. Vaughan en Fiona Staples.

De strip zal uiteindelijk 94 pagina’s lang worden en is gratis online te bekijken – het woord ‘lezen’ is nog steeds niet echt van toepassing.

Apple heeft nog niet gereageerd

Zijn idee was een stripequivalent van iTunes op te roepen, waarin elke striptekenaar in potentie aanwezig is, laat de tekenaar vanuit New York weten. Hij wilde spelen met de vorm van de graphic novel. Dat komt voort uit zijn andere werk, veelal stripbewerkingen van klassieke boeken (Masterpiece Comics). Dat de voorwaarden van iTunes niet gemaakt waren om gevisualiseerd te worden en zich door hun stugheid daartegen zelfs leken te verzetten, trok hem juist aan, zegt Sikoryak. Daar kwam bij dat Jobs volgens hem een ideale stripfiguur is: met zijn coltrui, jeans, bril en baard.

De strip dwong Sikoryak de voorwaarden nu wel te lezen: „Maar ik kan niet zeggen dat de woorden tot me doordrongen. Toch hoop ik oprecht dat de strip mensen ertoe verleid om de voorwaarden te lezen

Elke dag wordt een pagina toegevoegd op: http://itunestandc.tumblr.com/

    • Ron Rijghard