Staking cabinepersoneel dreigt Lufthansa volledig te ontregelen

Duitse luchtvaartmaatschappij stapt naar rechter om uitbreiding staking te voorkomen.

Geannuleerde vluchten op vliegveld Frankfurt am Main. Foto Frederik von Erichsen/EPA

Het cabinepersoneel van Lufthansa legt voor de rest van de week het werk neer, meldt de vakbond voor luchtvaartdienstverleners UFO. De staking op een beperkt aantal vluchten eerder deze week wordt daarmee uitgebreid. Het besluit is een nieuwe stap in het hoogoplopende conflict tussen de Duitse luchtvaartmaatschappij en de vakbond van luchtvaartdienstverleners.

De staking begon vrijdag met alleen verre vluchten vanaf vliegvelden in Düsseldorf en Frankfurt. Gisteren werden daar ook vluchten van en naar München aan toegevoegd. Vanaf woensdag wordt het gehele netwerk van de luchtvaartmaatschappij erdoor verstoord. Duizenden vluchten dreigen niet door te kunnen gaan, zowel binnen Europa als naar overzeese bestemmingen.

De luchtvaartmaatschappij probeert de staking te verbieden via een gang naar de rechter, die daarover vandaag nog een uitspraak moet doen. De stewards en stewardessen zijn het niet eens met de voorgenomen kostenbesparingen van de luchtvaartmaatschappij. Begin september staakten ook de piloten van Lufthansa al. Die staking werd uiteindelijk door een rechter beëindigd.

Tienduizenden reizigers zullen last hebben van de uitgebreide staking. Hoeveel Nederlanders getroffen worden is niet te zeggen; wel is bekend dat er per dag 12 Lufthansa-toestellen van Schiphol naar Frankfürt en München vertrekken. Andere maatschappijen die onderdeel uitmaken van Lufthansa Group, zoals Germanwings, Swiss en Austrian Airlines, worden door de staking niet geraakt.

    • Marie-Louise Schonewille