Slovenië gaat prikkeldraad plaatsen op grens met Kroatië

Het land wil vluchtelingen richting openingen in de omheining loodsen.

Er kwamen sinds midden oktober bijna 170.000 migranten naar Slovenië Foto Gyorgy Varga/ EPA

Slovenië gaat de komende dagen prikkeldraad plaatsen langs de grens met Kroatië. De versperring moet de dagelijkse vluchtelingenstroom richting het land structureren, meldt persbureau Reuters op basis van uitspraken van de Sloveense minister-president Miro Cerar. Volgens hem gaat het niet om een sluiting van de grens.

Het is niet de bedoeling dat de vluchtelingenstroom tegengehouden wordt langs de 670-kilometer lange grens met Kroatië, maar wel dat er meer structuur in komt, stelt Cerar. “Op dit moment zijn er 30.000 vluchtelingen op weg naar Slovenië. Zij zullen de komende dagen arriveren dus willen we tijdelijke horden plaatsen om de stroom te reguleren.”

“Willen humanitaire ramp voorkomen”

Door het plaatsen van de hindernissen wil Cerar naar eigen zeggen een humanitaire ramp voorkomen. “We willen ervoor zorgen dat de aankomst en doorgang van deze vluchtelingen gestructureerd verloopt.” De minister-president vreest dat velen van hen zullen stranden in Slovenië als Oostenrijk het aantal toe laten migranten beperkt tot 6.000 personen per dag.

Slovenië heeft de afgelopen weken te maken met een grote toestroom aan vluchtelingen, sinds Hongarije midden oktober ook met een hek de grens met Kroatië heeft afgesloten. Bijna 170.000 migranten kwamen sindsdien het land binnen.

Kroatië is in tegenstelling tot Slovenië geen lid van de Schengenzone, waarin onder meer het vrij verkeer van personen wordt gegarandeerd.

    • Jorg Leijten