SeaWorld Californië stopt huidige shows met orka’s

De shows zijn al jaren omstreden en het attractiepark kampt met teruglopende bezoekerscijfers.

Een orka springt uit het water tijdens een show in SeaWorld Californië. Het park gaat in 2017 stoppen met de shows. Foto Mike Blake/Reuters

De vestiging van SeaWorld in San Diego stopt in 2017 met de huidige shows waarin orka’s een rol spelen. Dat heeft de topman van het bedrijf, dat verschillende pretparken exploiteert, laten weten aan investeerders.

In de twee andere parken in Orlando en San Antonio zullen de shows voorlopig gewoon te zien blijven. Verschillende media, waaronder de LA Times, melden dat het bedrijf de beslissing heeft genomen nadat bezoekers van het attractiepark hadden laten weten de orka’s liever in een natuurlijke omgeving te zien. SeaWorld stopt dus niet met de shows, maar gaat ze een andere invulling geven.

Twitter avatar blackfishmovie Blackfish #SeaWorld is ending its old orca show… and starting a new one. - @dodo #blackfish https://t.co/Dg6DGf75La https://t.co/fKe8IcaQoD

De huidige voorstellingen, waarin orka’s allerlei sprongen en trucjes doen, zijn al jaren omstreden. San Diego was in de jaren zeventig het eerste park van SeaWorld waar de shows te zien waren.

Documentaire zorgt voor problemen

Volgens critici gaat de maatregel niet ver genoeg. Zij wijzen erop dat juist de gevangenschap van de zoogdieren, die in het wild duizenden kilometers kunnen afleggen, het probleem is. Dierenrechtenorganisaties vechten al jaren een verbeten strijd uit met SeaWorld over het in hun ogen misbruik van orka’s.

Sinds 2013, toen de documentaire Blackfish verscheen, kampt SeaWorld met teruglopende bezoekcijfers. Met name het park in San Diego heeft de omzet flink terug zien lopen. De kwartaalcijfers die het bedrijf vorige week presenteerde vielen tegen.

Lees ook de recensie van Blackfish: Mooi, maar wel levensgevaarlijk

Blackfish toont het verhaal van orka Tilikum en laat zien wat gevangenschap doet met orka’s. Tilikum, topattractie van SeaWorld Orlando, doodde in 2010 trainer Dawn Brancheau nadat hij haar het zwembad introk.