Russische atleten niet naar Spelen? Idioterie

Volgens een rapport gebruiken veel Russische atleten doping. Rusland gelooft niets van de serieuze aantijgingen.

Rapport over olympisch kampioen Savinova: levenslang schorsen

In Rusland is geschrokken en verward gereageerd op de aanbeveling van de wereldantidopingorganisatie WADA om de Russische atletiekbond uit te sluiten van deelname aan internationale wedstrijden zolang er geen duidelijkheid kan worden verschaft over het mogelijk wijdverspreid dopinggebruik van atleten.

„Dit is tegen alle regels”, zei het waarnemend hoofd Vadim Zelistjonok van de Russische atletiekbond AFAR. De Russische minister van Sport, Vitali Moetko, suggereerde dat Rusland onevenredig hard wordt aangepakt. „Wij kunnen geen goed doen.” Het hoofd van het Moskouse dopinglaboratorium, Grigori Rodtsjenkov, kwalificeerde de WADA-onderzoekers als „idioten”.

Een onderzoekscommissie onder leiding van voormalig WADA-voorzitter Dick Pound velde maandag een vernietigend oordeel over de Russische atletiek. Het rapport spreekt van „systematisch en wijd verspreid dopinggebruik door een groot aantal Russische atleten”.

Intimidatie geheime dienst

Die overtredingen worden volgens de commissie verdonkeremaand door het Moskouse dopinglaboratorium in samenwerking met de Russische dopingautoriteit Rusada. In het rapport staat dat zelfs de Russische geheime dienst FSB een rol speelde. Volgens de WADA werd het Moskouse dopinglaboratorium „geïntimideerd” door FSB-agenten – ook tijdens de Winterspelen van Sotsji in 2014. Als gevolg daarvan werd de „integriteit” en „onafhankelijkheid” van de Russische dopingtesten aangetast.

Aanleiding voor het onderzoek was een documentaire van de Duitse journalist Hajo Seppelt, die vorig jaar december werd uitgezonden door omroep ARD. Daarin spraken twee Russische atleten openhartig over doping en de rol van de atletiekbond.

In het onderzoek dat volgde is de WADA tegengewerkt door de Russische autoriteiten. Zo werden 1.417 dopingpreparaten van het Russische dopinglab vernietigd, drie dagen voordat WADA-vertegenwoordigers een bezoek brachten.

WADA heeft geen rechtstreekse betrokkenheid van de Russische overheid kunnen aantonen. Maar zo stelt het rapport: „Het zou extreem naïef zijn te veronderstellen dat de activiteiten met de omvang die nu is vastgesteld hadden kunnen plaatsvinden zonder de stilzwijgende instemming van de Russische overheid.”

Overblijfsel Sovjet-Unie

„Het is erger dan we dachten”, zei Pound maandag tijdens de persconferentie. „Misschien is het een overblijfsel van de oude Sovjet-Unie.”

De internationale atletiekfederatie IAAF liet maandag weten de aanbevelingen van WADA serieus te nemen. Dat zou kunnen betekenen dat Russische atleten volgend jaar niet kunnen meedoen aan de Spelen in Rio.

Op de door het Kremlin gecontroleerde staatstelevisie werd maandag de suggestie gewekt dat de aanbevelingen van de WADA politiek zijn gemotiveerd. President Poetins woordvoerder Dmitri Peskov liet weten niet te zullen reageren.

    • Steven Derix