‘Syrië moet grondwet hervormen’

Rusland komt met een achtpuntenplan om de situatie in Syrië te verbeteren.

Rusland wil dat Syrië grondwettelijke hervormingen gaat doorvoeren. Foto Alexey Druzhinun/EPA

Er moet in Syrië een overgangsperiode komen in aanloop naar vervroegde verkiezingen in het land, zo schrijft persbureau Reuters op basis van een Russisch achtpuntenplan ter verbetering van de situatie in Syrië. Rusland ontkent echter het bestaan van zo’n document.

In het plan zou onder meer staan dat de Syrische regering samen met oppositiepartijen de grondwet van het land moet gaan hervormen. Volgens de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov gaat het niet om een officieel document maar slechts om een verzameling ideeën.

Komend weekend vindt in Wenen een tweede internationaal topoverleg plaats over de burgeroorlog in Syrië. Daarbij spreken onder meer Rusland, de Verenigde Staten en Iran over de vraag hoe het verder moet met Syrië.

Geen leidende rol voor Assad

Binnen anderhalf jaar moet er een consensus zijn over de vraag hoe het politieke systeem in Syrië hervormd kan worden. Als het aan de Russen ligt, wordt dat proces niet geleid door president Bashar Assad. Dat is opmerkelijk, aangezien Moskou een van de trouwste bondgenoten is van het regime.

Vorige week al liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat het aanblijven van Assad voor hen ‘geen principekwestie’ is. De opmerkingen kunnen gezien worden als een poging van Rusland om de goede wil te tonen aan de onderhandelingspartners Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten, die de tegenstanders van Assad steunen

VN-conferentie

De aanzet tot zo’n hervormingsproces moet gegeven worden op een speciale VN-conferentie waarop de betrokken Syrische partijen aanwezig zijn. “Zij moeten samen instaan voor de politieke onafhankelijkheid van Syrië en voorkomen dat terroristen aan de macht komen”, staat in het Russische document.

Na afronding van de hervormingen zou een nieuwe president gekozen moeten worden. Volgens Rusland zou Assad wel gewoon mee kunnen doen aan deze toekomstige verkiezingen.

250.000 doden

In Syrië woedt al vier jaar een conflict tussen Assad enerzijds en een wirwar aan rebellengroepen anderzijds - hoewel veel strijdgroepen ook elkaar bestoken. Bij de strijd zijn volgens VN-schattingen al meer dan 250.000 mensen om het leven gekomen, van wie de meeste door toedoen van strijders die trouw zweren aan Assad. Behalve door Rusland wordt Assad ook gesteund door Iran en de Libanese strijdgroep Hezbollah.