Rusland: nog maanden geen vliegverkeer naar Egypte

Het vliegverkeer werd stilgelegd nadat een vliegtuig neerstortte in de Sinaï, vermoedelijk door een bom aan boord

Russische toeristen op het vliegveld van Sharm al-Sheikh in Egypte. Foto Khaled Elfiqi/EPA

Het gaat nog maanden duren voordat er weer Russische passagiersvluchten naar Egypte vliegen. Dat zei de stafchef van president Vladimir Poetin vandaag volgens persbureau AP. Het vliegverkeer naar het land werd stilgelegd nadat een vliegtuig met aan boord 224 mensen neerstortte in de Sinaï-woestijn, vermoedelijk door een bom aan boord.

Sergej Ivanov zei vandaag dat Egypte zijn veiligheidsregime moet gaan aanpassen. Niet alleen in Sharm al-Sheikh, de populaire badplaats waaruit het vliegtuig 31 oktober opsteeg, maar ook op andere vliegvelden in het land.

Het gebied rond Sharm al-Sheikh is enorm populair bij vakantiegangers, onder wie elk jaar veel Russen. Meerdere landen (of reisorganisaties in die landen) hebben tijdelijk vluchten naar het gebied in Egypte stilgelegd naar aanleiding van de ramp.

Aanslag

Kort na de crash liet de Egyptische afdeling van terreurbeweging Islamitische Staat verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van het vliegtuig. De aanval zou een vergelding zijn voor de Russische luchtaanvallen boven Syrië. Sinds vorige week houden onder meer de VS en Groot-Brittannië er ernstig rekening mee dat er bom aan boord van het vliegtuig was.

Waar Rusland eerst woedend reageerde op deze in zijn ogen te vroege conclusie, is ook daar inmiddels het scenario van een bomaanslag openlijk besproken. Premier Dimitri Medvedev zei gisteren in een interview met de krant Rossiyskaya Gazeta dat een “terroristische daad” een van de mogelijke oorzaken van de ramp is.

    • Frank Huiskamp