‘Rusland bereid mee te werken met dopingonderzoek’

Het land zegt bereid te zijn tot een nauwere samenwerking met waakhond WADA.

Dick Pound leidde het WADA-onderzoek Foto Salvatore di Nolfi / EPA

Rusland zegt open te staan voor nauwere samenwerking met het internationale dopingagentschap WADA, meldt Reuters. Het ministerie voor Sport heeft gezegd “iedere” onregelmatigheid die veroorzaakt is door de Russische dopingautoriteit en het betrokken laboratorium recht te willen zetten. Gisteren adviseerde de WADA in een rapport om Russische atleten uit te sluiten van internationale wedstrijden tot er duidelijkheid is over dopinggebruik in het land.

Het ministerie houdt in een verklaring vol dat het Russische antidopingbeleid voldoet aan de WADA-maatstaven: “Rusland is nu en zal in de toekomst toegewijd zijn aan de strijd tegen dopinggebruik in sport”. Het Kremlin ontkent de beschuldigingen: “Tot enige bewijs wordt geleverd [...] is het lastig om deze aantijgingen te aanvaarden, ze zijn nogal ongegrond.”

Als het advies van de WADA-commissie wordt opgevolgd, mogen Russische atleten niet meedoen aan de Olympische Spelen in Brazilië, komende zomer.

“Systematisch en wijd verspreid”

De onderzoekscommissie sprak van “systematisch en wijd verspreid dopinggebruik door een groot aantal Russische atleten”. Overtredingen van de dopingregels werden volgens de onderzoekers verduisterd door het laboratorium in Moskou, dopingwaakhond Rusada en zelfs de geheime dienst FSB. WADA zegt dat de Russische autoriteiten het onderzoek hebben tegengewerkt, maar kan directe inmenging niet hard maken.

Volgens de Russische atletiekbond was het advies van de WADA “tegen alle regels”. Het ministerie van Sport vindt dat Rusland onevenredig hard wordt aangepakt, en de directeur van het laboratorium in Moskou noemde de WADA-onderzoekers “idioten”.

    • Bastiaan Nagtegaal