Regering Portugal ten val gebracht door oppositie

De nieuwe termijn van de coalitie heeft niet lang mogen duren.

Premier Pedro Passos Coelho is afgezet. Foto Patricia de Melo Moreira/AFP

Een nieuwe termijn voor de centrum-rechtse regering in Portugal heeft niet lang mogen duren. Minder dan twee weken nadat ze werd beëdigd, heeft een links blok van de oppositie de regering tot aftreden gedwongen door tegen haar voorstellen te stemmen, schrijft persbureau AP.

De gematigde Socialistische Partij was een onvoorziene samenwerking aangegaan met de Communistische Partij en het radicaal-linkse Linkse Blok om zo een meerderheid van 122 zetels in het parlement te krijgen. De centrum-rechtse regering was na vier jaar die meerderheid verloren tijdens de verkiezingen van begin oktober. Dat was te wijten aan verzet tegen de zware bezuinigingen die Portugal had doorgevoerd na een bail-out van 78 miljard euro in 2011.

Wankel

Tegen de verwachtingen in won de coalitie van Pedro Passaso Coelho nog wel. Maar de regering die hij vormde was vanaf het begin al wankel, omdat het een minderheidsregering was. De keuze voor die minderheidsregering viel slecht bij links, dat zelf had voorgesteld een meerderheidsregering te vormen.

De verwachting is dat Antonio Costa van de socialisten de nieuwe premier van Portugal wordt. De linkse coalitie heeft beloofd de bezuinigingen te verzachten, onder andere door salaris- en pensioenverlagingen terug te draaien, net als de omstreden belastingverhogingen die de afgelopen weken hebben geleid tot demonstraties en stakingen.

    • Frank Huiskamp