Politie beëindigt rellen in Australisch detentiecentrum

Bij de rellen zijn vijf gewonden gevallen en is er voor 700.000 euro aan schade veroorzaakt.

De ingang van het vluchtelingenkamp op Christmaseiland. Foto AFP

De Australische politie heeft een einde gemaakt aan de rellen in het detentiecentrum voor vluchtelingen op het afgelegen Christmaseiland. Bij de onrusten raakten vijf mensen gewond en is er veel materiële schade veroorzaakt, melden persbureaus Reuters en AP.

De meeste asielzoekers werkten vreedzaam mee aan de overdracht aan de politie, maar bij een kleine groep asielzoekers werd traangas ingezet nadat ze zichzelf hadden gebarricadeerd en gedreigd hadden wapens te gebruiken. De Australische minister van Immigratie Peter Dutton schat dat de kosten om de schade te repareren minstens 1 miljoen Australische dollars (ca. 700.000 euro) bedraagt.

Uitgeprocedeerde asielzoekers

De ongeregeldheden braken gisteren uit na de dood van een asielzoeker, die zaterdag uit het kamp ontsnapte. Daarop trokken de beveiligers zich uit veiligheidsoverwegingen terug. De dood van de asielzoeker wordt nog onderzocht. De Australische autoriteiten vermoeden dat de rellen zijn veroorzaakt door uitgeprocedeerde asielzoekers die in het vluchtelingenkamp worden vastgehouden.

Australië voert een streng vluchtelingenbeleid, zeker als het gaat om mensen die het land op illegale wijze proberen te bereiken. Het land hanteert strikte quota.