Politici reageren op dood “grote Europeaan” Helmut Schmidt

Premier Rutte roemde Schmidt als “een groot staatsman die al bij leven een historisch figuur was”

Archieffoto uit 1980 van de West-Duitse bondskanselier Helmut Schmidt in het parlement, dat toen in Bonn was gevestigd. Foto Helmut Lohman / AP

De reacties van huidige en voormalige wereldleiders op het overlijden van oud-bondskanselier van West-Duitsland Helmut Schmidt beginnen binnen te stromen. De Franse president François Hollande zei tegenover persbureau AFP dat “een groot Europeaan is heengegaan”.

Hollande prees Schmidt voor het “geven van een sociale dimensie aan de markteconomie” en noemde hem een “groot staatsman”. Ook de Duitse bondskanselier Angela merkel had vandaag lof voor haar voorganger. In de Bondsdag prees zij Schmidt als een pionier op het gebied van internationale samenwerking. Toen het nieuws bekend werd, stonden de Duitse parlementariërs van de CDU en CSU op van hun stoelen en namen een minuut stilte in acht.

Lees hier de necrologie van Helmut Schmidt (1918 - 2015): Bijna een eeuw Duitse geschiedenis

Rutte: Schmidt was al bij leven een historisch figuur

Premier Mark Rutte (VVD) roemde Schmidt als “een groot staatsman die al bij leven een historisch figuur was”. De Rijksvoorlichtingsdienst liet dat aan persbureau ANP weten. Rutte:

“Helmut Schmidt heeft de moderne Duitse geschiedenis als het ware in zijn persoon doorleefd. Van daaruit heeft hij steeds een scherp besef gehad van de historische verantwoordelijkheid van Duitsland in het naoorlogse Europa. Als bondskanselier stond hij voor het moderne Duitsland en week hij niet voor de terreur van de Rote Armee Fraktion. Schmidt was een man van de daad die sprak met overtuiging. Niet voor niets is hij ook na zijn periode als bondskanselier gezaghebbend gebleven. Zijn dood is een groot verlies voor Duitsland.”

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, prees Schmidt voor zijn moed. “Deze moed is ook een opdracht aan ons om nooit op te geven als het om Europa gaat”, zei Juncker volgens Die Welt. Het Duitse weekblad Die Zeit, waarvoor Schmidt jarenlang mede-uitgever was, meldde in een verklaring:

“We hebben een gewiekste raadgever, een betrouwbare compagnon en goede vriend verloren. We gaan Helmut Schmidt verschrikkelijk missen. Tot op het einde verrijkte hij de krant met zijn analyses, commentaren en interviews over actuele ontwikkelingen.”

‘Ongeëvenaard politicus’

Martin Schulz, Duits SPD-politicus en voorzitter van het Europees Parlement, zei op Twitter “diep geraakt” te zijn door het nieuws van Schmidts overlijden. Schulz:

“Hij was een uitmuntend bondskanselier en zijn dood is een verlies voor Duitsland en voor Europa. Schmidts intellectuele briljantheid, analytische scherpte, oprechtheid en trouw aan zijn principes kent zijn gelijke niet.”

Twitter avatar MartinSchulz Martin Schulz Tief betroffen ü Tod Helmut Schmidts. Er war ein herausragender Kanzler, sein Tod markiert eine Zäsur für Deutschland u Europa. 1/2
Twitter avatar MartinSchulz Martin Schulz Schmidts intellektuelle Brillanz, analytische Schärfe, Geradlinigkeit u Prinzipientreue bleiben unvergleichlich. 2/2

In Duitsland reageerden meerdere politici op het overlijden van Schmidt. Sigmar Gabriel, partijleider van de SPD die Schmidt voorheen leidde, noemde de oud-bondskanselier “een groot patriot, een groot Europeaan en een groot sociaaldemocraat”, meldt Die Welt. Minister van Buitenlandse Frank-Walter Steinmeier:

“Wij Duitsers hebben een vaderfiguur verloren.”

Wegbereider van de euro

Schmidt, ook wel bekend als de “beroemdste kettingroker van Duitsland”, was van 1974 tot 1982 bondskanselier van West-Duitsland. De SPD-politicus wordt gezien als een van de wegbereiders van de euro. Schmidt is 96 jaar geworden.

    • Casper van der Veen