Oud-bondskanselier West-Duitsland Helmut Schmidt (96) overleden

Archieffoto van de immer rokende Helmut Schmidt.
Archieffoto van de immer rokende Helmut Schmidt. Foto Daniel Roland / AP

De voormalige West-Duitse bondskanselier Helmut Schmidt is vandaag overleden. Dat heeft zijn lijfarts laten weten aan het Duitse persbureau dpa. De SPD-politicus wordt gezien als een van de wegbereiders van de euro. Schmidt is 96 jaar geworden.

Schmidt, ook wel bekend als de “beroemdste kettingroker van Duitsland”, was van 1974 tot 1982 bondskanselier van de BRD. Hij volgde Willy Brandt op. In de jaren zestig was hij achtereenvolgens minister van Defensie en minister van Financiën.

Schmidt kampte al langer met gezondheidsproblemen. In augustus werd hij nog opgenomen in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen. Afgelopen weekend liet zijn lijfarts nog weten dat Schmidt bijna nergens meer op reageerde. De oud-bondskanselier kreeg tijdens zijn leven vijf pacemakers.

Lees hier de necrologie van Helmut Schmidt (1918 - 2015): Bijna een eeuw Duitse geschiedenis

Terrorisme en collectieve munt

De politicus werd vooral bekend als een van de wegbereiders van de euro. NRC-correspondent Duitsland Frank Vermeulen schrijft:

“Met de Franse president Giscard d’Estaing brengt hij het Europees Monetair Stelsel (EMS) tot stand, voorloper van de Europese Monetaire Unie.”

Ook trad Schmidt tijdens zijn regeringstermijn in West-Duitsland op tegen terrorisme van de links-extremistische Rote Armee Fraktion (RAF). Ondanks de talloze grote uitdagingen stuurde hij de BRD beheerst door de woelige jaren zeventig heen.

Schmidt werd in december 1918 kort na het einde van de Eerste Wereldoorlog geboren in Hamburg. Hij trouwde in 1942 met zijn middelbare schoolliefde Hannelore (Loki) Glaser (1919 - 2010), met wie hij twee kinderen kreeg. Schmidt diende van 1937 tot 1945 in de Wehrmacht.

‘Schmidt-Schnauze’

Na de oorlog studeerde hij economie, waarna hij ambtenaar werd in Hamburg. In 1953 werd Schmidt gekozen in de Bondsdag, het begin van een lange carrière in de landelijke politiek. Hij werd als gauw bekend als Schmidt-Schnauze (grote bek), vanwege zijn harde manier van debatteren. Na acht jaar bondskanselier te zijn geweest zat het er in 1982 op voor Schmidt. Vermeulen:

“In 1982 komt Schmidt ten val. De liberale regeringspartner FDP forceert een coalitiecrisis. Ook binnen de SPD is de weerstand tegen hem gegroeid. Tot zijn frustratie ook omdat de partij onder voorzitterschap van Willy Brandt een linkse koers is ingeslagen.”

Nadat zijn politieke carrière was afgelopen, werd Schmidt publicist. Hij schreef en sprak geregeld voor de media en werd in 1983 “Herausgeber” bij weekblad Die Zeit. Hij publiceerde meerdere boeken en in 2008 verscheen zijn autobiografie. Tot op hoge leeftijd speelde Schmidt een belangrijke rol in het politiek-maatschappelijke debat in Duitsland.