Nertsenhouderij vanaf 2024 definitief verboden

Het verbod dat het kabinet eerder om ethische redenen instelde, is volgens het hof rechtsgeldig.

Foto: ANP / Rick Nederstigt

Het houden van nertsen in Nederland wordt vanaf 2024 definitief verboden. Het verbod dat het kabinet eerder om ethische redenen instelde, is wel degelijk rechtsgeldig, zo heeft het gerechtshof in Den Haag vanmorgen in hoger beroep bepaald.

Eerder stelde de rechtbank in Den Haag het verbod buiten werking, omdat dit in strijd zou zijn met het eigendomsrecht. Het gerechtshof deelt die opvatting niet. Volgens het hof hebben de nertsenhouders met een overgangstermijn van bijna elf jaar voldoende tijd om zich voor te bereiden op het verbod. „Tijdens die overgangsperiode kunnen de nertsenhouders hun ondernemingen voortzetten en winst maken”, aldus het hof.

Bovendien konden de nertsenhouders er al lang rekening houden met een mogelijk verbod. Daarover wordt in de Tweede Kamer al sinds 1999 gediscussieerd. Het kabinet vaardigde in januari 2013 daadwerkelijk het verbod uit, met als reden dat het houden en doden van dieren louter om hun pels onethisch is. Het hof:

“Het kan de nertsenhouders niet zijn ontgaan dat de productie van bont binnen brede lagen van de maatschappij weerstand oproept. De nertsenhouders hadden dus al eerder op de veranderde omstandigheden kunnen inspelen door geheel of gedeeltelijk op andere activiteiten over te schakelen.”