Nederlandse coffeeshopboer krijgt 103 jaar cel in Thailand

Vanwege het witwassen van miljoenen euro’s moet Johan van Laarhoven zeker 20 jaar zitten.

De coffeeshop The Grass Company aan de Spoorlaan in Tilburg is gesloten, tijdens een inval van de politie.
De coffeeshop The Grass Company aan de Spoorlaan in Tilburg is gesloten, tijdens een inval van de politie. Foto Merlin Daleman/ANP

De 55-jarige oprichter van de coffeeshopketen in Brabant The Grass Company Johan van Laarhoven is vanochtend door de rechtbank in Bangkok veroordeeld tot 103 jaar cel. Hij zal van die straf twintig jaar moeten uitzitten. Van Laarhoven heeft zich volgens de rechters schuldig gemaakt aan het witwassen van miljoenen euro’s drugsgeld dat hij met vier coffeeshops in Den Bosch en Tilburg heeft verdiend.

Volgens zijn Nederlandse advocaat Tim Vis is Van Laarhoven in totaal voor 43 gevallen van witwassen veroordeeld, maar mag hij straffen tegelijkertijd uitzitten. De hasjverkoper werd op 23 juli 2014 met zijn Thaise echtgenote Tukta opgepakt in de Thaise plaats Pattaya, waar hij al jaren woonde. Zijn echtgenote moet twaalf jaar de cel in.

Lees ook bij NRC: Unhappy ending in Thailand

Ook in Nederland verdachte

Van Laarhoven werd gearresteerd nadat het Nederlandse OM de Thaise collega’s om hulp had gevraagd in een onderzoek naar The Grass Company (TGC) dat sinds 2011 loopt, onder leiding van officier van justitie Lucas van Delft in Breda. Johan van Laarhoven en zijn twee jaar oudere broer Frans worden in Nederland verdacht van het op grote schaal witwassen van drugsgeld, hennephandel, valsheid in geschrifte, corruptie en belastingfraude.

In het kader van een strafrechtelijk financieel onderzoek heeft de rechter-commissaris het OM gemachtigd om beslag te leggen op onroerend goed en cash tot in ieder geval 24 miljoen euro. De Van Laarhovens zouden het geld dat ze met de verkoop van softdrugs in Nederland hebben verdiend, voor een belangrijk deel hebben geïnvesteerd in Thailand.

Europese Pablo Escobar

Na het rechtshulpverzoek werd Van Laarhoven vorig jaar meteen in een Thaise cel gezet en begonnen de Thai een eigen onderzoek. Van Laarhoven werd in de Thaise pers neergezet als een soort Europese variant van drugsbaron Pablo Escobar. Zijn broer Frans van Laarhoven noemt het vonnis “verschrikkelijk”. De straf komt volgens hem “in de praktijk neer op de doodstraf”. Johan van Laarhoven is in Thailand wegens gezondheidsproblemen herhaaldelijk opgenomen in het ziekenhuis. Hij zit in een groepscel met 50 andere gedetineerden.

Broer Frans van Laarhoven:

“Het is schandalig dat de Thaise rechtbank op geen enkele manier rekening heeft gehouden met al het bewijsmateriaal dat onze advocaten hebben ingebracht. Daaruit blijkt dat over elke euro die in de coffeeshops in Nederland is verdiend keurig belasting is betaald. Hij kon in Nederland niet strafrechtelijk worden aangepakt en daarom is hij nu verkapt uitgeleverd aan Thailand. Mijn broer voelt zich ontzettend in de steek gelaten door de Nederlandse politiek en de media.”

De vervolging door de Thaise opsporingsautoriteiten in deze zaak heeft grote onrust veroorzaakt onder Nederlandse coffeeshophouders. Zeker tien Nederlandse coffeeshophouders zijn actief in Thailand. Onder hen de founding fathers van de coffeeshop zoals Henk de Vries (The Bulldog) uit Amsterdam en Ben Dronkers (Sensi Smile) uit Rotterdam.

De hoofdofficier van justitie in Breda Charles van der Voort noemt het vonnis in deze zaak “een volstrekt begrijpelijke” uitspraak. “Elk land heeft zijn eigen strafrechtelijke regels en merites en of die in dit geval een te zware straf hebben opgeleverd, daar wil ik me niet over uitlaten”, aldus Van der Voort. De hoofdaanklager zegt “blij” te zijn met de samenwerking met de Thaise collega’s.

“Van Laarhoven is veroordeeld conform de afspraken over het witwassen van drugsgelden voor zover zich dat in Thailand heeft afgespeeld en dus niet voor drugshandel. Wij voltooien het onderzoek naar witwassen dat in Nederland gebeurde en zullen daarbij rekening houden met de straf die hem nu al in Thailand is opgelegd.”