Na 12 jaar: eerste beelden van het vervolg op Finding Nemo

Finding Dory draait om de vergeetachtige blauwe vis uit het origineel, waaraan Ellen Degeneres haar stem weer verleent.

Er zijn inmiddels drie Toy Story‘s, twee Monsters Inc.-films, zelfs al twee Cars, en daarvan stond deel één niet bepaald te boek als een van de betere films in de catalogus van animatiestudio Pixar. Wat dúúrde het lang voordat er een vervolg werd gemaakt op Finding Nemo (2003), een van de allersuccesvolste in een reeks succesvolle Pixarfilms en misschien wel de meest geliefde. De aankondiging kwam er dan toch, in 2013, en vandaag staat eindelijk de eerste trailer online van Finding Dory.

De film draait om Dory, de blauwe vis met geheugenverlies die in het origineel Nemo’s vader hielp bij de zoektocht naar zijn gevangengenomen zoontje. In het vervolg, dat in juni volgend jaar in de bioscoop te zien zal zijn, gaat ze op zoek naar haar eigen familie. Dit met hulp van Nemo en zijn vader.

De trailer, die niet bepaald veel weggeeft (behalve dat Dory zich blijkbaar opeens wél iets kan herinneren), werd vandaag voor het eerst getoond in de talkshow van Ellen Degeneres. Zij is dan ook de stem van Dory en maakte zich al jaren openlijk hard voor een vervolg op de eerste film.

Moderne klassieker

Finding Nemo bracht wereldwijd bijna een miljard dollar op en behoort daarmee tot de best bezochte films aller tijden. De film won een Oscar voor beste animatiefilm. Daarnaast kreeg de film lovende recensies. Uiteindelijk dan. Zoals The Atlantic in een in 2013 in een groot stuk opmerkte: toen de film net uitkwam, vonden recensenten het juist een wat tegenvallende Pixarproductie. Tien jaar later wordt de film gezien als moderne klassieker.

    • Frank Huiskamp